ВИП имоти

Тип на имота: двустаен

двустаен софия овча-купел-2 48871 Град: София
Квартал: ОВЧА КУПЕЛ 2
Площ: 60 кв. м.
Цена: 400 BGN
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: къща/вила

къща-вила софия горна-баня 41071 Град: София
Квартал: ГОРНА БАНЯ
Площ: 500 кв. м.
Цена: 220000 EUR
Посещения:

Наръчник на купувача

Когато решите да купувате имот, е необходимо да получите максимално точна, коректна и професионална информация за пазара на имоти, за да можете да вземете правилно решение. Трябва да се информирате за средните цени на предлаганите жилища в категорията, в която е търсеният от Вас имот. Проучването на пазара може да Ви коства доста време и усилия. Затова във Ваш интерес е да се обърнете към агенция за имоти, където ще получите максимално вярна информация за състоянието на пазара на имоти и за цените на отделните типове имоти в конкретния район, и то на базата на реализирани сделки. Професионалистите ще Ви дадат своето аргументирано становище по отношение на възможностите, които предлага пазарът, съобразно търсенето на купувача за тип имот и определена цена. Становището на брокерите обикновено се основава на периодични анализи на пазара, прогнозни очаквания и обработване на сравнителен материал.

Добре е да обмислите още в началото задължителните критерии, на които трябва да отговаря имотът, който търсите за закупите. Основните характеристики на един имот са: местоположение, тип на строителството, площ, етажност, вътрешно разпределение, изложение, състояние на имота, заобикаляща инфраструктура и др. Необходимо е да прецените кои са тези критерии, с които няма да направите компромис, и тези, които не са толкова важни за Вас. Един от най-трудните моменти при покупка е да успеете на прецените дали изискванията, които имате за имота, отговарят на цената, която имате възможност и желание да заплатите за него.

Информирайте своя брокер подробно за своите изисквания. Той ще Ви посъветва кои от тях са съществени за търсенето и с кои можете да направите компромис. Така например не можете да промените местоположението, типа строителство, етажността и изложението, но можете да преодолеете проблеми с разпределението и състоянието на жилището.

Когато вече имате яснота какъв имот търсите да закупите и с каква сума разполагате за покупката, сключете Договор за поръчка, който гарантира защитата на интересите Ви, от една страна, и, от друга, регламентира задълженията на фирмата за имоти. Когато купувате ново жилище или жилище в строеж, изберете агенция, която познава добре строителните компании. Проучете предварително фирмата за имоти, към която се насочвате, за да прецените капацитета и възможностите, които има тя за реализиране на исканата от Вас сделка. Срещнете се предварително с брокерите, за да съберете впечатления, и тогава решете дали да възложите конкретната поръчка. Вие можете да изберете да възложите изключителни посреднически права на определена агенция или да си запазите правото да купувате имоти чрез няколко посредници. Договарянето на изключително представителство ще Ви даде възможност да платите по-ниско възнаграждение на фирмата. Трябва да знаете, че повечето агенции не изискват предварително заплащане на възнаграждението за посредничество. Вие заплащате на фирмата за имоти единство при условие, че закупите имот с нейно посредничество.

След като сте подписали Посреднически договор, Вашият брокер ще предприеме търсене, съобразявайки се с Вашите основни желания. Набирането на подходящи оферти е задължение на Вашия брокер. От ежедневния поток постъпващи предложения той ще отсява онези, които Ви интересуват, и ще Ви информира за тях. Изборът на най-подходящото, изгодно и удовлетворяващо всички изисквания на купувача предложение в повечето случаи изисква отделянето на много време. Голяма част от офертите, публикувани в медиите, не отговарят на описанието си, а в много случаи има и подвеждаща информация. Необходими са много и различни познания, за да се селектират и изберат най-подходящите за Вас оферти. Още по-сложен е процесът по избор на имот, който все още е на етап строеж. Добрият брокер винаги съветва клиента си да счита всяка покупка на недвижим имот за инвестиция. При покупка на имот винаги трябва да допускате, че в бъдеще може да Ви се наложи да го продадете или замените, затова преценката на брокера за неговата пазарна ликвидност е от съществено значение.

Когато изберете имот, консултирайте се с Вашия брокер за цената и условията на покупка, които смятате да предложите. Не е необходимо да поемате инициативата за водене на преговорите. Ако имате някакви специфични искания, които се различават от първоначалната оферта, но е възможно да се договарят /намаляване на цената, разсрочване на плащането и др./, използвайте услугите на брокера, който би трябвало да познава в детайли историята на имота и на собственика и да притежава обективна и професионална преценка в преговорите. В повечето случаи намесването в преговорите на професионалист, който да придаде тежест и обоснованост на исканията, предполага по-добър резултат от споровете между страните по сделката. Вашият брокер представлява изцяло Вашите интереси, затова ще Ви предупреди за всички възможни проблеми от юридическо и техническо естество при сключване на дадена сделка и в крайна сметка ще гарантира, че договорените условия са максимално изгодни за Вас.

Най-важното, за което трябва да внимавате при покупката на имот, е сигурността на сделката. Има вероятност да попаднете на обременени с тежести имоти, идеална съсобственост и претенции на други лица, кредитна задлъжнялост на строителни фирми и т.н. Купувачът в повечето случаи няма нужните компетенции, за да прецени дали има проблеми по собствеността на имота. Гарантирането на сигурността на сделката е едно от основните задължения на брокерите и Вие задължително трябва да го изисквате, ако ползвате техните услуги.

Когато откриете имот, който отговаря на изискванията Ви и договорите всички условия с продавача, следва сключването на Предварителен договор за покупко-продажба. Договорът се сключва на основание чл. 19, ал. 2 от Закона за задълженията и договорите. Купувачът предоставя на продавача капаро /което обичайно е 10 % от продажната цена/, а продавачът се задължава в определен срок и пред нотариус да прехвърли собствеността, след като бъде изплатена цялата сума. Предварителният договор може да крие определени рискове за купувача. Следете всички поставени условия да бъдат записани, изисквайте документите за собственост, строителните книжа, настоявайте да има неустойки при неизпълнение. Адвокатските услуги на фирмите за имоти са гаранция, че интересът Ви ще бъде защитен. В деня на подписването на Предварителния договор купувачът заплаща комисионото възнаграждение на агенцията-посредник.

В срока, предвиден в Предварителния договор, и след като са събрани всички необходими документи, трябва да се пристъпи към сключването на Окончателния договор пред нотариус. Това е моментът, в който купувачът изплаща останалата част от продажната цена на имота, а продавачът прехвърля собствеността на негово име. Тук има няколко съществени момента, за които трябва да следите. Трябва да проверите имота за евентуални тежести, да изисквате документи за собственост, данъчна оценка, актуална скица, да внимавате за разходите по прехвърлянето, нотариалните такси и най-вече за самото разплащане по сделката. Юристите на фирмите за имоти трябва да присъстват на сделката, за да проследят изрядността на всички документи и да гарантират, че в периода от подписването на Предварителния договор не са настъпили промени в състоянието на имота.

Имот на деня

промишлена-земя габрово болта
Тип на имота: промишлена земя
Град: Габрово
Квартал: БОЛТА
Площ: 2000 кв. м.
Цена: 28000 EUR

Уникални за последните 24 часа: 18

  • Currently 2.33/5

Оценка: 2.3/5 (24 гласа)

Случаен имот

Тип на имота: двустаен

двустаен варна лк-тракия Град: Варна
Квартал: ЛК ТРАКИЯ 4
Площ: 65 кв. м.
Цена: 550 BGN