ВИП имоти

Тип на имота: двустаен

двустаен софия овча-купел-2 48871 Град: София
Квартал: ОВЧА КУПЕЛ 2
Площ: 60 кв. м.
Цена: 400 BGN
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: къща/вила

къща-вила софия горна-баня 41071 Град: София
Квартал: ГОРНА БАНЯ
Площ: 500 кв. м.
Цена: 220000 EUR
Посещения:

Наем или заем

За много от развитите страни е типично, че много хора предпочитат да живеят под наем вместо да плащат високи вноски по ипотечен кредит. Дали ние в България се доближаваме до тази практика? Засега брокерите са предпазливи в оценките си дали започва промяна в полза на наема, въпреки че фактите говорят, че много българи вече избират да живеят под наем вместо да купят жилище с кредит. През 2009 г. например съотношението в броя на сделките за наем и покупка на жилище е 70 към 30. Но трябва да се отчете, че 2009 г. е годината на силна икономическа криза, че имотният пазар бе сред най-силно засегнатите браншове и че сривът при сделките с имоти достигна 50 %.

У нас купуването на собствен дом е част от народопсихологията и от самочувствието на индивида, от осъзнаването му като пълноценна личност. Българите силно ценим това да притежаваме собствен имот. Жилището е добра инвестиция за голямо семейство, което иска да остави имот на децата си. От друга страна, в резултат на значително по-високата динамика на живота и на по-голямата мобилност на хората, вече много българи се ориентират към обитаването на дом под наем.

Кое е по-изгодно – да се вземе жилище под наем, или да се купи с кредит? Отговорът е: Наемаш, ако нямаш спестени пари и сигурност за доходите си, купуваш, когато имаш нужда от нов дом и възможности да си го осигуриш. Като цяло двете неща са несъпоставими от гледна точка на крайния резултат, въпреки че и двата варианта решават една и съща потребност на хората – да имат дом. Покупката на имот не е само за обитаване, а представлява и инвестиция и на нея се гледа в много по-дългосрочен план от наемането на имот. В крайна сметка рецепта за правилен избор няма. Той зависи от много фактори и е различен за всеки човек. Изборът заем или наем зависи най-вече от финансовото състояние на човека и от това, доколко той в момента се чувства сигурен за работното си място.

Кои са плюсовете да се живее под наем? Предимство е, че в момента наемните цени в цяла Европа търпят корекция надолу, а у нас са още по-ниски. Към днешна дата наемите са доста по-неангажиращи и лихвено олекотени. От тази гледна точка може да се каже, че сега е изгодно да се живее под наем. Ако става въпрос за двойка, която има нужда от едностаен или двустаен апартамент, наемът е добър вариант. Наемната цена на апартаменти от този вид – между 150 и 300 евро – е напълно поносима за двучленно семейство. Вече се предлагат достатъчно жилища под наем, които са нови, добре обзаведени и предлагат приличен стандарт на живот. Наемането на жилище може да се свърже с по-голяма несигурност в дългосрочен план, но пък дава по-голяма гъвкавост за промяна на местоживеенето и за оптимизация на месечните разходи, което не е за подценяване при днешната динамика на живота.

Да се закупи имот също има своите предимства и недостатъци. Покупката, дори и с кредит, предполага собствени налични средства в размер на поне 30 % от стойността на имота, както и сигурна работа и стабилни доходи. Необходими са и средства за довършване /респективно ремонтиране/ и обзавеждане на жилището, за да може то да бъде ползвано за живеене във възможно най-кратък срок. Друг съществен недостатък при покупката на жилище с кредит е фактът, че лихвените проценти не са фиксирани и варират в зависимост от различни определени от всяка банка фактори. При промяна на лихвения процент на кредита следва да се преизчислят лихвата и месечните вноски и е много вероятно месечният разход да стане по-голям от очаквания. Трудно може да се предвиди и какви доходи ще има домакинството през следващите 20 или 30 години /в периода на кредита/ и така уравнението става с твърде много неизвестни. Освен това притежаването на имот предполага разходи за поддръжката му и разходи по данъци и такси.

Но ако имате пари в брой, не би трябвало да се колебаете да ги вложите в имот в този момент – на пазара има изключително стойностни имоти, каквито доскоро не се предлагаха. Хората с възможности могат да се възползват от изгодните оферти на пазара на имоти. Ако семейството е по-голямо и има нужда от тристаен апартамент, покупката на жилище ще бъде изгодна, тъй като в момента почти няма търсене на големи жилища и при преговори могат да бъдат постигнати много ниски цени.

Дори да не успеете да съберете цялата сума за избрания имот в брой, може да се обърнете към банка за остатъка, и ако отговаряте на критериите, да получите кредит. Ако можете да осигурите по-висок процент на самоучастие в покупката на имот, това би намалило месечната вноска за погасяването на кредита. В този случай месечната вноска може да се доближи до размера на наема за аналогично жилище и тогава покупката би била по-изгодна от наемането.

Възможен е и вариант, при който да се закупи неосновен имот чрез кредит, който да бъде отдаван под наем, и чрез наемната цена да се изплаща месечната вноска по кредита. Но трябва да се има предвид, че тази схема беше преексплоатирана по време на бума на пазара на имоти. По тази причина на наемния пазар предлагането е голямо и има вероятност имотът да не може да се отдаде бързо под наем или на достатъчно висока цена, която да покрива вноската по заема.

Имот на деня

промишлена-земя габрово болта
Тип на имота: промишлена земя
Град: Габрово
Квартал: БОЛТА
Площ: 2000 кв. м.
Цена: 28000 EUR

Уникални за последните 24 часа: 18

  • Currently 2.33/5

Оценка: 2.3/5 (24 гласа)

Случаен имот

Тип на имота: четиристаен

четиристаен софия-регион гр.самоков Град: София - регион
Квартал: гр.Самоков 4
Площ: 100 кв. м.
Цена: 34900 EUR