ВИП имоти

Тип на имота: двустаен

двустаен софия овча-купел-2 48871 Град: София
Квартал: ОВЧА КУПЕЛ 2
Площ: 60 кв. м.
Цена: 400 BGN
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: къща/вила

къща-вила софия горна-баня 41071 Град: София
Квартал: ГОРНА БАНЯ
Площ: 500 кв. м.
Цена: 220000 EUR
Посещения:

Купуване на имот с кредит

Да имате желание да купите имот е недостатъчно условие за реализиране на сделка. Средствата за покупка са другото много важно условие. Възможните варианти са спестявания, средства от продажба на други активи, кредитиране от банки, заемни средства от нефинансови институции и др. Ако нямате лични средства, които да инвестирате, трябва да проучите възможността за финансиране от други източници.

В момента банковата ни система предлага разнообразни възможности за финансиране покупката на жилище, а конкуренцията между банките поддържа условията на тези кредити сравнително изгодни. Преди да вземете решение, разгледайте максимален брой предложения на различни банки. Обърнете внимание на всички условия по кредита – лихвата безспорно е от първостепенно значение, но е добре да разгледате и другите показатели – например административните такси, застраховките, които се изискват от банката, и др. Изборът на най-подходяща финансова институция е сложен и рискован процес. Вашият консултант-брокер би трябвало да е информиран за условията за ипотечно кредитиране на повечето банки и по този начин да Ви спести времето и разходите по проучването на многобройните варианти. Тази информация трудно се събира, сравнява и анализира и затова се обърнете към професионално подготвени консултанти. И запомнете, че осигуряването на средства за покупка трябва да предшества търсенето на имот.

Повечето фирми за имоти поддържат тесни контакти с голяма част от банковите институции на пазара и имат договори за сътрудничество с тях. Ако сте клиент на агенция, можете да се възползвате от пълно консултиране при избора на банка и на конкретните параметри: срок, погасителен план, лихвени проценти. Можете да разчитате на съдействие при попълването и осигуряването на исканите от банките документи, на съдействие за придвижването на документите и за получаването на отговор от банката в максимално кратък срок. Така че, възползвайте се от предлаганата от фирмите за имоти услуга – така ще спестите много време и усилия.

Ипотечният кредит дава уникалната възможност клиентът да закупи недвижим имот в момента, когато има нужда от него. Вместо да плаща наем, купувачът ще заплаща вноски по кредит, но накрая ще придобие собственост. За хората с по-добри финансови възможности е изгодно да вземат кредит със срок на изплащане от 10 до 15 години, тъй като за такъв период оскъпяването е по-малко. Клиентите с по-малки доходи се ориентират към заеми с по-дълъг срок на издължаване /до 35 години/, защото месечните вноски по тях са много по-малки. Статистиката показва, че ипотечните кредити у нас са със средни срокове на изплащане от 18 до 23 години. За 2009 г. средният размер на ипотечните кредити е 25 000 евро. Нараства разнообразието на ипотечни продукти, предлагани от банките, като в момента броят им надхвърля 300. Банките стават по-гъвкави в разработката на нови продукти, които да задоволят търсенето. Най-добре е обект на ипотеката да е имотът, който купувате. Ипотека на различен имот от купувания се прави, когато размерът на обезпечението на новото жилище не е достатъчен.


С жилищен кредит за покупка се финансира придобиването на собствеността както на вече построени имоти, така и на такива в процес на строителство. Във втория случай е възможно кредитът да бъде отпуснат на траншове, съгласно сключения договор. Учредява се ипотека върху имота, който се закупува с предоставения кредит или върху друг имот, собственост на кредитополучателя или на трети лица.

Размерът на кредита зависи от няколко показателя:
- договорената покупна цена на имота, фиксирана в Предварителния договор /банките финансират между 70 и 100 % от стойността на сделката/;
- пазарната стойност на имота, служещ за обезпечение. Пазарната оценка се извършва от лицензирани оценители. Обикновено банките финансират между 50 и 90 % от пазарната стойност на имота;
- доходите на кредитоискателите. Съществуват и варианти за жилищно кредитиране без документално доказване на доходите, но те са при по-високи лихвени нива;
- някои банки имат фиксиран максимален размер на кредита, който не може да се надвишава.

Максималният срок на жилищните кредити в различните банки е различен – варира между 20 и 35 години. Банките се съобразяват с максималната възраст, която кредитоискателите ще достигнат в края на изплащането на кредита – 58 – 65 години.

Банките отпускат и кредити за строеж на еднофамилни къщи или за довършване на жилищни имоти. В този случай освен другите документи се изисква да се представи и строителна документация – разрешение за строеж, одобрен архитектурен проект, проектно-сметна документация.

Отпускат се и заеми за покупка „на зелено”. В този случай има различни варианти в зависимост от това дали строежът вече е започнал, дали строите сами, къде се намира имотът и пр. Обикновено се учредява ипотека върху правото на строеж и тя се подновява с всеки следващ етап. Ипотеките може да са няколко – например, първо да се учреди ипотека върху правото на строеж, нова ипотека, след като бъде удостоверен грубият строеж, и евентуално последна ипотека при акт 16. Всички разходи по ипотеките са за сметка на клиента.

Най-големият кредитен консултант в България е КредитЦентър. Той предлага съдействие за получаване на ипотечни, потребителски или фирмени кредити и лизинг; сключване на застраховка при най-добрите условия на пазара; консултации за Вашите инвестиционни намерения. Чрез КредитЦентър може да договорите специални преференциални условия, тъй като негови партньори са всички водещи банки, застрахователни компании и небанкови финансови институции.

Имот на деня

промишлена-земя габрово болта
Тип на имота: промишлена земя
Град: Габрово
Квартал: БОЛТА
Площ: 2000 кв. м.
Цена: 28000 EUR

Уникални за последните 24 часа: 28

  • Currently 2.33/5

Оценка: 2.3/5 (24 гласа)

Случаен имот

Тип на имота: тристаен

тристаен софия докторски-паметник Град: София
Квартал: Докторски паметник 4
Площ: 75 кв. м.
Цена: 350 EUR