ВИП имоти

Тип на имота: едностаен

едностаен софия полигона 48732 Град: София
Квартал: ПОЛИГОНА
Площ: 50 кв. м.
Цена: 550 BGN
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: къща/вила

къща-вила софия горна-баня 41071 Град: София
Квартал: ГОРНА БАНЯ
Площ: 500 кв. м.
Цена: 220000 EUR
Посещения:

Бургас

Бургас е четвъртият по големина български град след София, Пловдив и Варна, вторият областен център на българскотоЧерноморие и най-големият град в Югоизточна България. Той е общински център на най-голямата по площ /7748,1 кв. км/ област в България.

Бургас е разположен в най-западната точка на Черно море, в едноименния Бургаски залив /най-големия на Източното Черноморие/, на височина 17 м. Намира се на 390 км източно от столицата София и на 350 км от турската столица Истанбул. Обграден е от три езера – Бургаско езеро, Атанасовско езеро и Мандренско езеро. Езерата впечатляват с естествената си красота, с голямото си биологично разнообразие и са известна туристическа дестинация. Градът е разположен между морето и първите две езера.

Днес в Бургас живеят около 210 000 жители. Въпреки намаляването на населението през последното десетилетие, от Освобождението на България досега е налице тенденция на нарастване на населението на Бургас, който се очертава като един от най-динамично развиващите се български градове.

Климатът е благоприятен за възстановяване – характеризира се с мека зима и продължително слънчево и топло лято. Средната температура е 13,12, а средната максимална температура – 17,16 градуса по Целзий. Средните месечни валежи са 377,3 мм на кв. м. Бургаският плаж е характерен с тъмните черни пясъци, които имат особен лечебен ефект.

В Община Бургас са обособени 16 териториални дирекции. Извън централната част градът е разделен на следните квартали: Акациите, Братя Миладинови, Възраждане, Горно Езерово, Долно Езерово, Зорница, Изгрев, Лазур, Лозово, Меден рудник, П. Р. Славейков, Победа, Сарафово, Крайморие, Ветрен, Банево.

От 1976 г. Бургас започва да присъединява съседни населени места, предимно села, като първото е Меден рудник. По-късно бившето село става част от най-големия бургаски квартал – жк Меден рудник. В периода 1987 – 2009 г. други 8 села /Горно Езерово, Лозово, Крайморие, Сарафово, Долно Езерово, Ветрен, Банево и Извор/ стават част от града.

История

Според доста историци районът на Бургас винаги е бил кръстопът на най-древните цивилизации. Първите жители на региона са траки. Предполага се, че около 6 в. пр. н. е. по крайбрежието те създават редица градове, като Аполония, Месемврия, Анхиало и др., за които се счита, че са основани от гръцки преселници. Откритите множество различни предмети, оръдия на труда, ритуални съдове и др. са доказателство, че градът е съществувал още 6000 г. пр. н. е.

Счита се, че Бургас е наследник на малкия римски град Делтум, който е бил военна колония и център на провинция. Селището е преименувано на Девелт, откъдето идва и днешното име на село Дебелт. По-късно заради многобройните минерални извори в този район е построен лечебен център.


През Средновековието на 10 км е построена крепостта Пиргос /край днешния квартал Крайморие/. Тя най-вероятно е била използвана като наблюдателна кула. При археологически разкопки през 2009 г. са разкрити част от крепостта и древно селище в близост до нея, датиращо от 5 в. сл. н. е.


Едва през 17 в. Бургас получава настоящото си име. Първоначално е наречен Ахело Бургас, а след Освобождението – Бургас. В средата на 18 в. градът започва да се разраства благодарение на търговията и износа на зърно за Цариград.


През 1869 г. в Бургас се открива българско училище и българска църква в района на днешния храм „Св. Св. Кирил и Методий”.


На 6 февруари 1878 г. руските войски освобождават града от османско владичество. По това време в Бургас живеят около 3000 души, основно турци, арменци, евреи, българи и гъркомани. След подписването на Берлинския договор Бургас става един от 6-те административни центрове на новосъздадената провинция Източна Румелия. След Съединението на България /1885 г./ по-голямата част от турското население се изселва в Османската империя.


Опожаряването на града през 19 в. е причина за по-съвременния му вид – градът след пожара е почти изцяло построен наново.


През 1903 г. е открито морското пристанище на Бургас. През 1905 г. отваря врати Търговската гимназия, подготвяща кадри за засилващите се търговски отношения с чуждестранни градове. През 1925 г. е създадено Държавното механо-техническо училище. През 1963 г. отваря врати Висшият химико-технологичен институт.


В следващите десетилетия градът и окръгът се напълват с бежанци от Източна Тракия и Егейска Македония. На тяхно място за Гърция заминават по-голямата част от гърчеещите се жители от региона.


След Втората световна война голяма част от еврейското население се изселва в новосъздадената държава Израел.


От малко градче след Освобождението Бургас се разраства и се превръща в център на Южното Черноморие, в град с развита индустрия и търговия, известен с туристическите си обекти.


По време на управлението на БКП Бургас е превърнат в индустриален център. Частните предприятия и фабрики са национализирани и са построени заводи, най-голям от които е бившият Нефто-химически комбинат.


Град Бургас е първият български град, който през 1999 г. получава отличието за изпълняващ критериите на ЕС.

Икономика

Най-добре развити отрасли на икономиката са химическата и нефтопреработвателната промишленост, растениевъдството, дърводобивната и дървопреработвателната, рибната, шивашката, кабелната промишленост, както и производството на вина и спиртни напитки. На територията на Бургаска област, на няколко километра северно от града се намира „Лукойл-Нефтохим” – произвежда над 30 нефтени продукта и е най-голямата химическа и нефтена рафинерия на Балканския полуостров.

Заради стратегическото му местоположение в Бургас са развити всички видове транспорт – въздушен, воден, железопътен и шосеен. Най-натовареното летище в страната след Аерогара София е бургаското. То се намира на около 10 км от самия град и има важна стратегическа роля поради факта, че е на границата между Европа и Азия. Летището приема полети през цялата година, тъй като метеорологичните условия в региона благоприятстват отличната видимост през всички сезони. Сред най-големите предимства на Летище Бургас е възможността за интермодален транспорт по въздух, море и суша. На разстояние 10-15 км се намират Пристанище Бургас, разгърнат жп възел, международен път Е 87, свободна безмитна зона. Близостта на голяма рафинерия пък осигурява горива с ниска себестойност. Атрактивните туристически центрове, които се намират в близост до Бургас, осигуряват изключително активен пътникопоток през по-голямата част от годината.


Бургаското пристанище е най-голямото карго пристанище по българското Черноморие. Характеризира се като модерно с широка специализация – за нефт, въглища, торове, риба, метали, машини. Чрез него се осъществява 60 % от морския стокооборот на страната. По кейовете му има над 80 корабни места. Бургас се превърна в главно вносно и износно пристанище за цяла Южна България и София, в пристанището с най-голям товарооборот в страната. Причината бургаското пристанище да има най-голямо икономическо значение за България е нефтеното пристанище „Росенец”, което обслужва 33 % от товарооборота по море, както и големината на Бургаския залив.


Бургаската жп гара е свързана с всички главни направления в страната. Има и редовни автобусни линии за всички направления в страната. През Бургас минава паневропейски транспортен коридор 8.


ТЪРГОВИЯТА в града е силна развита. В Бургас съществуват много търговски центрове и филиали на повечето търговски вериги. По-големите търговски центрове са:

- Мол Бургас Плаза – на ул. „Транспортна” до жк „Изгрев”;
- Търговски център на площад „Тройката”;
- Търговски център „Пиргос стил” – ул. „Александър Велики” № 1;
- Търговски център „Кирил и Методий” – на площад „Кирил и Методий”;
- Търговски център „Престиж” – в жк „П.Р.Славейков” до спортна зала „Младост” и др.

Образование

ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ:
- Университет „Асен Златаров” – основан през 1963 г. като Висш химико-технологически институт; включва в структурата си 3 колежа – Колеж по туризъм, Технически и Медицински колеж;
- Бургаски свободен университет – създаден през 1991 г., едно от най-новите висши училища на Балканския полуостров; оригиналната му сграда представлява част от модерната архитектура в града.

В Бургас има няколко езикови гимназии /Гимназия за романски езици „Г.С.Раковски”, Немска езикова гимназия „Гьоте”, Гимназия за чужди езици „Васил Левски” и др./, Природо-математическа гимназия „Акад. Н. Обрешков”, Търговска гимназия, Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”, Спортно училище „Юрий Гагарин”, професионални гимназии по:
- Архитектура, строителство и геодезия;
- Механоелектротехника и електроника;
- Морско корабоплаване и риболов „Св. Никола”;
- Туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”;
- Химични технологии „Акад. Н. Д. Зелински”;
- Електроника и електротехника „Константин Фотинов”;
- Дървообработване „Георги Кондолов”;
- Сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев”;
- Транспорт.

Култура

Бургас е домакин на много фестивали и културни празници:
- Петдневка на класическата немска и австрийска музика – в края на април;
- Национален конкурс за млади изпълнители на българска популярна песен „Сезони” – през април, през юли и през октомври; присъждат се годишни музикални награди;
- Триседмичен фестивал на операта и класическата музика в памет на диригента Емил Чакъров през юли;
- Международна поп- и джазсреща „Бургас и морето” – септември;
- Музикален фестивал „Spirit of Burgas” – през втората седмица на август; стартирал през 2008 г.; предлага разнообразие от изпълнители, обхващащи всички музикални жанрове;
- Международен фестивал на детските хорове – края на май;
- Международен театрален фестивал на малките форми „Театър в куфар” – май, юни;
- Международен театрален фестивал „Ерата на Водолея” – май и юни;
- Международен театрален фестивал „На брега” – през септември;
- Международен кинофестивал „София филм фест – На брега” – март;
- Национален литературен конкурс „Петя Дубарова” – май;
- Международен фолклорен фестивал – август; с традиции повече от четвърт век;
- Седмица на изкуствата за деца – август;
- Летни културни празници „Бургас – лято, море” – през юни;
- Национална седмица на морето – август;
- Международен турнир по състезателни танци – декември;
- Национална изложба на цветя с международно участие „Флора – Бургас”- през май и септември; девизът на изложбата е „Природа – Човек – Хармония”.

МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

В Бургас се намират генералното консулство на Турция и почетните консулства на Беларус, Румъния, Русия и Украйна.

Бургас е побратимен със следните градове: Александруполис /Гърция/, Батуми /Грузия/, Гомел /Беларус/, Истанбул /Турция/, Краснодар /Русия/, Мишколц /Унгария/, Москва /Русия/, Поти /Грузия/, Риека /Хърватска/, Ротердам /Холандия/, Сан Франциско /САЩ/, Ялова /Турция/, Янтай /Китай/.

Забележителности

В Бургас и околностите му има множество забележителности, които представят националната култура и духа на Черноморското крайбрежие. Наред със съвременна архитектура в града могат да се наблюдават и запазени сгради от началото на 19 в. В Бургас се намират домовете на известни личности, свързани с културата и изкуството. Улиците и парковете са поддържани и красиви. Озеленените площи не са унищожени от строителството на нови сгради, а са останали почти непокътнати.

Сред културните забележителности на Бургас са няколкото големи музея.

РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ, основан през 1925 г., е най-старият в тази част на страната. В него се помещава археологическият отдел с богата колекция от находки от времето на античните черноморски колонизатори. Изложени са керамични съдове, предмети от ежедневието, антични монети, бижута, инструменти и макети на древните селища. Има също и експозиция, проследяваща модерната история на България.
Интересни изложби предлага и ЕТНОГРАФСКИЯТ МУЗЕЙ, който се помещава в къща-паметник на културата, построена през 1873 г. В него могат да се видят традиционни кукерски маски, типични носии и ритуални атрибути. Във видео залата към галерията се прожектират исторически и етнографски филми.
В ПРИРОДОНАУЧНИЯ МУЗЕЙ са изложени експозиции, представящи геоложките характеристики на земята, както и флората и фауната в региона. Изложени са над 1200 експоната, свързани с насекоми и влечуги. Представени са повече от 140 вида риби, растения от Странджанския край, защитени и ендемитни видове.
БУРГАСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАГОРСКИ” е основана в средата на 40-те години на миналия век и се помещава в бившата еврейска синагога, построена през 1905-1910 г. от италианския архитект Рикардо Тоскани и представляваща забележителен архитектурен паметник. В нея са показани творби на български и чуждестранни художници и икони, рисувани от възрожденски зографи.
В галерията са изложени над 2000 творби, между които и картини на Владимир Димитров-Майстора, Димитър Гюдженов, Илия Петров.
ФИЛХАРМОНИЯТА, ОПЕРАТА И ДРАМАТИЧНИЯТ ТЕАТЪР функционират през целия сезон. Заедно с Кукления театър те дават културния облик на града със своите представления. Бургаската ОПЕРА е създадена преди повече от 60 години, а БУРГАСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ съществува от 1947 г. През 1960-1976 г. главен диригент на оркестъра е бил проф. Иван Вульпе, а по-късно филхармонията е била ръководена от такива емблематични за България диригенти като Йордан Дафов, Васил Стефанов, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Иван Кожухаров. През 2009 г. в Бургас се проведе Международният конкурс за оперни диригенти „Син Дунав” с участието на 52 диригенти от 24 държави.
Друго атрактивно място в града е КЪЩАТА-МУЗЕЙ на младата поетеса „ПЕТЯ ДУБАРОВА”.
Бургас притежава красива МОРСКА ГРАДИНА, изпълнена с много цветни лехи, дървета и скулптури, идеално място за почивка и разходки. Тук се намира бюст на полския поет и революционер Адам Мицкевич, живял в Бургас през 1850 г. В границите на Морската градина има казино, малък зоопарк, летен театър, който е домакин на годишните международни фолклорни фестивали. Точно под Морската градина се намира Централният плаж на Бургас.
КАТЕДРАЛАТА „СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” е друга забележителност, която привлича с възхитителните си стенописи и с олтара си с уникални дърворезби. Интерес предизвикват и АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА, намираща се в близост до хотел „България”, построена през 1855 г., КАТОЛИЧЕСКАТА КАТЕДРАЛА, ЦЪРКВАТА „СВ. ДЕВА МАРИЯ” и ЦЪРКВАТА „СВ. ИВАН РИЛСКИ”.

Околности

Сред природните забележителности в района са четирите Бургаски езера, които са безценно биологично богатство за цялата ни страна. БУРГАСКОТО ЕЗЕРО /Вая/ е най-голямото естествено езеро в България с площ от 27,6 кв. км и дълбочина до 1,3 м. В него живеят около 60 вида риби, 60 безгръбначни животни и 254 вида птици.
На 20 км северно от Бургас е разположено ПОМОРИЙСКОТО ЕЗЕРО, което е оградено от солници и от балнеологичен курорт.
АТАНАСОВСКОТО ЕЗЕРО също е разположено на север от Бургас, между летището и града. То е обитавано от прелетни и морски птици и предлага благоприятни условия за риболов и плуване.
МАНДРЕНСКОТО ЕЗЕРО /на 10 км южно от града/ е важен орнитоложки резерват.
На ОСТРОВ СВ. АНАСТАСИЯ /разположен на 6 км югоизточно от Бургас/ се намира отлично запазена стара църква с впечатляваща архитектура.
На 13 км на северозапад от града по посока гр. Айтос се намират МИНЕРАЛНИ БАНИ, които имат лечебно въздействие. Тук са открити останки от древно римско селище, наречено Аетос.
На 15 км от Бургас, близо до нос Чокалия, върху площ от 6000 дка е разположен ПАРК „ОТМАНЛИ”, който притежава ловен резерват и предлага условия за почивка.

В близост до Бургас се намират някои древни селища, останки от древни цивилизации и култури:

- НЕСЕБЪР /Месембрия/ - там се намират най-старите църкви по нашите земи;
- СОЗОПОЛ /Аполония/;
- ПОМОРИЕ /Анхиало/;
- ДЕУЛТУМ – близо до с. Дебелт;
- крепостта РУСОКАСТРО;
- БЕГЛИКТАШ – древно тракийско светилище, близо до Приморско и др.

В радиус 30 км около Бургас се намират атрактивните туристически центрове СЛЪНЧЕВ БРЯГ, НЕСЕБЪР, ЕЛЕНИТЕ, ДЮНИ, ПОМОРИЕ, РАВДА, СВЕТИ ВЛАС, ЧЕРНОМОРЕЦ и др. Тук туристическият сезон продължава от май до септември и утвърждава Бургас като център на важен туристически регион.

Спорт

В Бургас има няколко стадиона /”Черноморец”, „Лазур”, „Червено знаме”, стадион на Футболен клуб „Нефтохимик” в кв. Долно езерово” и др./ и няколко спортни зали – „Младост”, „Бойчо Брънзов”, „Нефтохимик”, „Нафтекс”, „Никола Станчев”, „Аякс”.

В града са развити следните спортове:

- футбол – най-известни са футболните клубове „Черноморец” и „Нефтохимик”;
- колоездене – Колоездачният клуб Бургас е създаден през 1905 г. и е един от първите не само в България, но и на Балканския полуостров;
- волейбол и баскетбол – клубовете „Лукойл-Нефтохимик”;
- бокс – клуб „Победа – Черноморец”;
- парапланеризъм;
- езда – в парк „Езеро” се намира Конно-развлекателен и рехабилитационен комплекс, разположен на площ от 20 дка и притежаващ конюшня от 29 бокса;
- водна топка – в Бургаския спортен клуб по водна топка „Черноморец”, създаден през 2007 г. , членуват около 80 деца, разделени в четири възрастови групи.

Туризъм

През лятото стотици хиляди туристи предпочитат града за морската си почивка, в това число и много чужденци. Градът предлага прекрасни условия за ваканция, като съчетава красивите плажове и резервати в околността с удобствата и предимствата на големия град. Бургас е модерен и красив град със съвременна и старинна архитектура. Градът разполага с множество паркове за отдих, като централната част е изключително приятна за разходки. Улиците са оживени от много заведения и ресторанти, удобни хотели предлагат почивка за различни категории туристи, а голямата морска градина е тихо и прохладно място за разходка.

Имот на деня

къща-вила софия зона-б-19
Тип на имота: къща/вила
Град: София
Квартал: ЗОНА Б 19
Площ: 868 кв. м.
Цена: 680000 EUR

Уникални за последните 24 часа: 9

  • Currently 5.00/5

Оценка: 5.0/5 (1 гласа)Случаен имот

Тип на имота: двустаен

двустаен софия гоце-делчев Град: София
Квартал: ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 4
Площ: 65 кв. м.
Цена: 88000 EUR