ВИП имоти

Тип на имота: двустаен

двустаен софия овча-купел-2 48871 Град: София
Квартал: ОВЧА КУПЕЛ 2
Площ: 60 кв. м.
Цена: 400 BGN
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: къща/вила

къща-вила софия горна-баня 41071 Град: София
Квартал: ГОРНА БАНЯ
Площ: 500 кв. м.
Цена: 220000 EUR
Посещения:

Варна

Варна е най-големият български черноморски град и третият по брой на население град в България след София и Пловдив. Той е най-големият град в Източна и в цяла Северна България. Варна е център на едноименна област и община.

Варненска област се състои от 12 общини с общ брой на населението 490 000. Населението само в община Варна е 357 000 души и представлява 70 % от населението в района.

Варна е разположен на брега на Варненския залив и на североизточния бряг на Варненското езеро, на 470 км от столицата София. Градът заема площ 29 кв. км, дължината му е 11 км, а ширината – около 9 км.

Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси и благоприятният климат го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в Черноморския регион. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния Изток и Западна Европа.

КЛИМАТ

Климатът е морски и сравнително мек. Средната януарска температура е 1.7, а средната юлска – 22.8 градуса по Целзий. Най-много валежи има през юни и ноември, а най-малко – през февруари. Средните годишни валежи са 498 мм. През зимата преобладават ветровете от северозападна и северна посока, а през лятото – от северозападна, източна и североизточна посока. През месеците юли и август е най-продължителното слънчево греене във Варна.

Климатът в града и околностите е подходящ за отглеждането на някои средиземноморски видове растения – например нар, райска ябълка, киви, смокиня, дафинов лист. Варна е много подходяща за балнеоклиматолечение, тъй като климатът е с качества на естествен инхалатор.

АДМИНИСТРАТИВНО ДЕЛЕНИЕ

Варна включва в себе си 5 района:
- „Аспарухово” – състои се от кварталите „Аспарухово” и „Галата”;
- „Владислав Варненчик” – включва кварталите „Владиславово” и „Кайсиева градина”;
- „Младост” – квартали „Възраждане”, „Младост”, „Михаил Иванов”, „Победа”, „Трошево”;
- „Одесос” – обхваща кварталите Център и „Христо Ботев”;
- „Приморски” – състои се от кварталите „Виница”, „Изгрев”, „Левски”, „Цветен квартал”, „Морска градина”, „Чайка”, „Бриз”, „Траката”, „Евксиноград” и от курортите „Свети Илия”, „Св. Св. Константин и Елена”, „Слънчев ден”, „Ален мак”, „Чайка”, „Ривиера” и „Златни пясъци”.
Район „Приморски” е третият по население район в България след столичните райони „Люлин” и „Младост”.

История

Счита се, че градът е основан от древни племена, които се прехранвали с риболов. Във Варненско са намерени следи от човешко присъствие от старокаменната епоха /палеолита/ от преди около 100 000 години.

Известно е, че през 6 в. пр. н. е. на брега на Варненския залив, на мястото на днешната стара част на града, се създава гръцка колония с името Одесос. През 4 в. пр. н. е. градът е завладян от Александър Македонски, но чрез споразумение успява да си извоюва автономия в рамките на Македонската империя.


В началото на новото хилядолетие Одесос става център на търговски съюз между пет града: Одесос /Одеса/, Томи /Констанца/, Калатея, Месемврия /Несебър/ и Аполония /Созопол/. По времето на Лизимах градът е важен търговски и културен център на северното Черноморие, но постепенно отстъпва първенството в региона на град Марцианополис /днешна Девня/.


Разрушаван и опустошаван няколко пъти по време на различни нашествия, през 395 г. градът преминава под властта на Византия. Независимо кои са били владетелите на града, той остава винаги със самостоятелно управление и е селище с развита търговия, занаяти и култура. По времето на император Юстиниан I изживява икономически и културен подем.


В края на 6 в. крепостта е напълно унищожена от нашествията на авари и славяни и името Одесос постепенно изчезва. Според някои хипотези името Варна има тракийски произход, а според други – произхожда от района на централна Азия. То е упоменато за първи път във византийските хроники във връзка с победата на аспаруховите българи над ромеите през 680 г.


През 7 в. хан Аспарух превзема Одесос. През 679 г. хан Аспарух и посланиците на византийския император Константин Погонат подписват в града акт, с който се провъзгласява основаването на българската държава на Балканския полуостров. От 950 г. до 1202 г. градът е във владение на Византия.


След покръстването на българите през 864 г. по времето на цар Борис I Ванра става важен християнски център, с митрополит начело. Градът се включва отново в територията на българската държава при цар Калоян в края на 12 в.


През 1389 г. Варна пада под турско владичество. През 1444 г., по време на кръстоносните походи, войските на полския крал Владислав III, наречен Варненчик, и на унгарския лидер Януш Хуниади са победени от османците. Днес в морската столица има изграден мавзолей, наречен Парк-музей Владислав Варненчик.


През 18 – 19 в. Варна на два пъти е освобождавана за кратко време от руските войски. По време на Кримската война /1854-1856 г./ през града е прекарана телеграфна линия, а през 1866 г. е завършена първата в България жп линия Русе – Варна, която спомага за развиването на търговията. Създават се община, банка, болница, училище, църква и читалище.


На 27 юли 1878 г. руските войски влизат в града и Варна е освободена окончателно от османско владичество.


След Освобождението Варна се превръща в най-важното българско морско пристанище. В града се създава първото параходно търговско дружество, изгражда се военен флот, който до Балканската война разполага със седем бойни кораба за отбрана. Във Варна се формира Машинно училище за подготовка на машинисти за флота. През 1906 г. е открито модерно пристанище във Варненския залив. През 1890 г. се създават първите морски бани, които привличат туристи от Централна и Източна Европа. Архитектурният облик на града се променя от ориенталски в европейски. С построяването на сградата на Военния клуб /1900 г./ се поставя началото на строителството на красиви и модерни сгради в стил неокласицизъм.


В града се заселват бежанци от Одринска Тракия и Македония. Изменя се съставът на населението, особено след антигръцките вълнения през 1906 г., вследствие на които много гръцки семейства се изселват от Варна. Сринати са всички джамии. Кварталите приемат нови български имена, като от миналото се запазват само Гръцката и Арменската махала.

Към началото на Балканската война във Варна има 70 промишлени предприятия. През 1907 г. в града се открива първата българска фабрика за консервирани храни „Братя Генови”. Създадени са и фабрики за производство на памучни и тъкани платове, шоколад, локум, вино и бира. Варна се оформя като център на корабостроенето и на текстилната промишленост. Градът се развива и като национален и международен курортен и лечебен център. Официално през 1921 г. Варна е обявена за морски курорт, а пет години по-късно са построени морските бани, които заменят старите бани от 19 в.

Икономика

Днес най-големите производствени предприятия във Варна са:
- Варненска корабостроителница АД – произвежда плавателни съдове;
- Елдом Инвест – за производство на домакински електроуреди;
- Корабостроителен и кораборемонтен завод АД – за ремонт и производство на плавателни съдове.

Във Варна са основани търговските вериги „Пикадили” и „Мамбо”, ресторантите „Хепи”, морските ресторанти „Капитан Кук”, веригите аптеки „Санита” и „Марешки”, които са едни от символите на града. След 2005 г. бяха построени „Мол Варна”, „Пфое Мол”, Бизнес-парк „Варна” и др.

Транспорт

В града има четири вида транспорт – въздушен, воден, железопътен и наземен.

Пристанище Варна ЕАД е държавна компания, която включва две пристанища – Варна Изток и Варна Запад. Варна е най-голямото българско пристанище, оборудвано с модерна техника и специализирани терминали, които са с непрекъснат режим на работа. Тук се обработват над 8 милиона тона товари годишно. Основна характеристика на пристанището е обработката на зърнени храни, контейнери, химични и генерални товари. Пристанището е мост за товаропотоците между Европа, Русия, Украйна, Кавказ, Средна Азия, Средния и Далечния Изток.

Морската гара Варна обслужва пътници от вътрешно и международно плаване, посреща големи круизни кораби.

Летище Варна е пряко свързано с икономическата ситуация в града и региона. То обслужва главно туристически компании, над 65 български и чужди авиокомпании, които изпълняват редовни и чартърни полети до повече от 35 държави и 101 града. Летището е с целогодишен режим на работа, като през зимата се поддържат 7 редовни линии. Потенциалът му има силен ефект върху развитието на транспортни мрежи, туризъм и търговия между Изтока и Запада.


Жп Гара Варна е сред първите железопътни гари в България. От 1866 г. е обслужвала жп линия между Варна и Русе, а официално е открита през 1925 г. от цар Борис III. През периода 1883-1885 г. през жп гара Варна е минавал прочутият Ориент Експрес. През 1929 г. е монтиран специално доставен от Германия часовников механизъм за часовниковата кула на сградата. Чак през 1952 г. гарата е завършена и вътрешно. Сградата е обявена за архитектурен паметник от местно значение.

Гарата се намира в южната част на града, недалеч от Морска гара и Морската градина. От жп гарата пътуват влакове във всички направления в страната, като най-използвани са експресите за София и Пловдив. Гарата е с три направления до София, отделни направления до Карнобат, Русе, Пловдив, Плевен, Шумен и др.

Образование

Варна е важен университетски център. В града има осем висши училища, в които се обучават над 30 000 студенти:
- Висше военноморско училище „Никола Вапцаров”;
- Икономически университет;
- Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов”;
- Технически университет;
- Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”;
- Колеж по туризъм;
- Медицински колеж;
- Технически колеж;
- Професионален старшински колеж.

В областта на средното образование в града има няколко езикови гимназии, хуманитарна, математическа и природоматематическа гимназия, училища по изкуствата, няколко професионални гимназии, спортно училище и др.

Култура

Във Варна се провеждат много културни събития и фестивали. Най-популярни са Международният балетен конкурс, Международният хоров събор в края на м. май, Международният Джаз фестивал. Част от фестивала Варненско лято са Международните театрални празници през юни и Международният музикален фестивал „Варненско лято”. Известен е Международният фестивал за оркестри и ансамбли, изпълняващи класическа музика, през юли и август. Градът е домакин и на Фолклорен фестивал с чуждестранно участие – м. август; Международен кинофестивал „Любовта е лудост” през септември; Фестивал на българската кинематография „Златната роза”; Фестивал за куклено театрално майсторство „Златният делфин” през октомври; традиционен хипарски празник „Джулай морнинг” на 30 юни срещу 1 юли.

В града функционират Държавна опера, Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, Държавен куклен театър, Театър „Българан”, Народна библиотека „Пенчо Славейков”, около десет работещи кина /най-известното е Мустанг синема/, народните читалища „Просвета”, „Христо Ботев”, „Възрождение”, „Варненски будители”, Пейо Яворов”, „Отец Паисий”, „Васил Левски”, „Асен Златаров”, „Прогрес”, „Елин Пелин”, „Искра”, „Христо Смирненски”, „Цар Борис III”, „П. Р. Славейков”.


МЕЖДУНАРОДНИ ВРЪЗКИ

Варна е седалище на генералните консулства на Русия, Полша и Украйна, както и на почетните консулства на Великобритания, Германия, Малта, Норвегия, Унгария, Финландия, Франция, Чехия и Швеция.

Забележителности

МУЗЕИ

ВАРНЕНСКИЯТ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ е създаден през 1888 г. като музей към Градската библиотека. От 1895 г. музейната сбирка се пренася в сградата на новопостроената Девическа гимназия. Много важна роля за разрастването на археологическата сбирка има създаването на Варненското археологическо дружество през 1901 г. През 1945 г. варненският музей е обявен за държавен. От 1993 г. сградата на Девическата гимназия изцяло е заета от възстановения Археологически музей. Създадена е нова експозиция с разгърната площ от около 2000 кв. м, там е представена и постоянна експозиция на икони от 16 – 19 в. Днес е сред най-големите музеи в страната. В него се съхраняват едни от най-забележителните и ценни паметници на световната култура. Със свои самостоятелни изложби е гостувал на прочути музеи във Франция, Германия, Япония, Израел, Италия и на световните изложения в Севиля и Лисабон.


ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ се намира в началото на Морската градина и в неговата сбирка са включени експонати, свързани с българското военно и търговско корабоплаване.


ЕТНОГРАФСКИЯТ МУЗЕЙ се помещава в стара възрожденска сграда, строена около 1860 г. В него е експонирано огромното разнообразие в културата и бита на хората от Варненския край от втората половина на 19 и началото на 20 в. Изложени са предмети, характеризиращи основните поминъци на българите от Варненско – земеделие, животновъдство, пчеларство, риболов, лозарство и занаяти, като бъчварство, медникарство, кожухарство. На втория етаж на музея са показани народните носии, които дават представа за демографския облик на Варненския край. Библиотеката на музея разполага с над 1600 книги, албуми и периодични списания.


МУЗЕЯТ НА ВЪЗРАЖДАНЕТО се намира в сграда – паметник на културата, строена през 1861 г.


В ПРИРОДНОНАУЧНИЯТ МУЗЕЙ са изложени видове, специфични за българската флора и фауна.


МУЗЕЯТ ЗА ИСТОРИЯ НА ВАРНА притежава богата колекция. В него се намира варненското златно съкровище, датиращо от преди шест хиляди години, което го прави най-старото злато в света.


ПАРК-МУЗЕЯТ ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК е разположен в северозападната част на града.


МУЗЕЯТ НА МЕДИЦИНАТА е единственият на Балканския полуостров. Сбирката му включва медицински билки, модели на човешкото тяло, инструменти и облекло, използвани в медицинската практика от древността до днес.


ГАЛЕРИЯТА НА ИЗКУСТВАТА е открита през 1950 г. В експозицията присъстват произведения на най-изтъкнатите български художници. Филиал на музея е Къщата-музей на Георги Велчев.


ЦЪРКВИ


В града и околността се намират множество храмове – български православни, арменски православен, католическа църква, джамия и др.


Православните храмове са 14 и най-известните са:

- КАТЕДРАЛЕН ХРАМ „СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО” – в самия център на града, един от неговите символи, четвърти по големина в страната;
- ЦЪРКВАТА „СВ. АТАНАСИЙ” – построена е през 13 в. Намира се в близост до Римските терми. Притежава уникални стенописи и дърворезбован олтар, съхранява икони от възрожденската епоха;
- ЦЪРКВАТА „СВ. НИКОЛАЙ” – намира се на централната пешеходна улица;
- ЦЪРКВАТА „СВ. ПЕТКА”.

В непосредствена близост до Варна са два манастира: „СВ. СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА” в едноименния курортен комплекс и „СВ. ДИМИТЪР СОЛУНСКИ” в местността „Евксиноград”.


МАНАСТИРЪТ „СВ. МАРИНА” се намира на около 30 км северозападно от Варна и е действащ.


АЛАДЖА МАНАСТИР се намира на 16 км от Варна и само на няколко километра от морските курорти Ривиера и „Златни пясъци”. Той е част от националния парк „Златни пясъци”. Създаден е през 12 в. Името му идва от турската дума за пъстър /”аладжа”/ вероятно заради ярките цветове на стенните рисунки, датиращи още от ранното Средновековие. Обявен е за паметник на културата, има и малък музей на двора.


ДРУГИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ


МОРСКАТА ГРАДИНА е основната причина за славата на Варна като най-добър град за живеене в България. Паркът е най-големият изкуствено създаден парк на Балканите, покрива 850 дка и е национален паметник на градинското изкуство. Строителството на Морската градина е по проект на Антон Новак, прочут чешки градинар-декоратор. От 1908 г. в Морската градина има Алея на възрожденците с паметници на най-великите българи от епохата на Възраждането и националноосвободителните ни борби. Уникална е традицията за засаждане на иглолистни растения от руски космонавти, гостували на Варна. Паркът има особена притегателна сила поради близостта на морето и преливането на морския ландшафт със зеленината на бреговата зона.


През 1906 г. започва строежът на една от най-известните забележителности на града – АКВАРИУМЪТ – Морската биологична станция, днес Институт по рибни ресурси към БАН. Идеята за построяването му принадлежи на цар Фердинанд. Той притежава 17 големи морски басейна, които се населяват от по-важните морски видове.


АСТРОНОМИЧЕСКАТА ОБСЕРВАТОРИЯ И ПЛАНЕТАРИУМ „НИКОЛАЙ КОПЕРНИК” се намира в централната част на Морската градина. Комплексът е открит през 1968 г. и се състои от астрономическа обсерватория, планетариум и кула с Махало на Фуко.


През 1961 г. е открита ЗООЛОГИЧЕСКАТА ГРАДИНА, която се намира в центъра на Морската градина. Недалеч от нея е и Терариумът „Екзотик Зоо”, в който могат да се видят различни екзотични животни.


РИМСКИТЕ ТЕРМИ /БАНИ/ се намират в самия център на Варна. Те са едни от най-запазените архитектурни паметници от римската епоха в България. Изградени са към края на 2 в. и са просъществували до края на 3 в. Те представляват най-голямата римска баня на Балканския полуостров с площ от около 7000 кв. м.


ВАРНЕНСКИЯТ ДЕЛФИНАРИУМ е открит през 1984 г. Той е една от любимите атракции за децата и гостите на Варна. Има всекидневни представления независимо от сезона.


ЧАСОВНИКОВАТА КУЛА, построена през 1880 г., се намира срещу катедралата в центъра на града.


АСПАРУХОВИЯТ МОСТ, който свързва центъра с кварталите Аспарухово и Галата, е най-дългият мост в България.


Националният паметник на градинското и парково изкуство ЕВКСИНОГРАД е разположен върху 800 декара. Той е естествено продължение на Приморския парк на север и връзка с парка на курорта „Св. Св. Константин и Елена”. В него са разположени много архитектурни и исторически паметници, а природата го прави желано място за отдих както за варненци, така и за гостите на града. На територията на парка се намира резиденция „Евксиноград”, която е седалище на Президентството и на Министерския съвет на България през летните месеци.


ПРИРОДЕН ПАРК „ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ” е вторият парк в България след Народен парк „Витоша”. Той е място за почивка и туризъм за населението на града и за неговите гости.

Околности

НОС ГАЛАТА е скален нос, разположен на 4 км от Варненското езеро и вдаден в Черно море. Той е крайна точка на Варненския залив. Известен е с фара си, който се вижда от варненските плажове и дори от северните курортни комплекси. Фарът на нос Галата започва да работи от 1863 г. и е сред основните навигационни съоръжения по българското Черноморие. Нос Галата е сред символите на Варна. Край него е запазена красива природа, чист плаж, с възможност за риболов и бране на миди, както и за къмпингуване.

ПОБИТИТЕ КАМЪНИ са едни от най-големите забележителности на Варна. Намират се на 20 км от града. Те са варовико-пясъчни образувания, някои от тях достигат близо 6 метра височина и са уникален феномен. Разположени са на обща площ от 246 ха. „Побити камъни” е първата официално обявена и защитена от държавата природна забележителност в България /1937 г./.


„ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ” е най-известният курорт по северното черноморско крайбрежие. Разположен е на 17 км от центъра на Варна, в полите на Природен парк „Златни пясъци”, защитена територия. Притежава плажна ивица с дължина 3,5 км и ширина до 100 м. Територията около курорта е уникална със своите растителни видове и крайморска растителност.


ГРАД ДЕВНЯ се свързва посредством воден канал с Варненското езеро. В околностите му се намират останките на древния град Марцианополис – вторият по големина в древността град след Филипополис /днешен Пловдив/.


Близо до Варна се намира курортът „СВ. СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА”, който е шумен, пълен с туристи и предлага много възможности за забавления.


Северно от града са разположени и няколко населени места с голямо културно и туристическо значение – С. КРАНЕВО, ГР. БАЛЧИК И ГР. КАВАРНА, а също и КУРОРТНИЯТ КОМПЛЕКС „АЛБЕНА”.

Здравеопазване

Варна е главният здравен център в Източна и Североизточна България. По-големи обекти в областта на здравеопазването са терапевтичният блок за многопрофилно лечение „Св. Марина”, Окръжната болница „Св. Анна”, двете АГ-болници, Военно-морската болница, в която има Център по изгаряния и отравяния, най-големият онкодиспансер извън София, психодиспансерът, очната клиника и др.

Спорт

Варна има традиции в спорта. Най-големите спортни съоръжения са няколкото футболни стадиона, сред които базите на футболните клубове Черно море и Спартак, градският стадион „Юрий Гагарин”, чието име ще бъде променено на „Варна”.

Варна традиционно е домакин на Националния отбор на България по волейбол.


В града са развити и следните спортове: плажен волейбол, художествена гимнастика, карате, баскетбол, плуване, бейзбол, бокс, културизъм, стрелба, езда, колоездене, картинг.

Имот на деня

двустаен софия младост-4
Тип на имота: двустаен
Град: София
Квартал: МЛАДОСТ 4
Площ: 50 кв. м.
Цена: 250 EUR

Уникални за последните 24 часа: 12

  • Currently 2.54/5

Оценка: 2.5/5 (24 гласа)Случаен имот

Тип на имота: магазин

магазин софия хаджи-димитър Град: София
Квартал: ХАДЖИ ДИМИТЪР 4
Площ: 90 кв. м.
Цена: 410 EUR