ВИП имоти

Тип на имота: двустаен

двустаен софия овча-купел-2 48871 Град: София
Квартал: ОВЧА КУПЕЛ 2
Площ: 60 кв. м.
Цена: 400 BGN
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: къща/вила

къща-вила софия горна-баня 41071 Град: София
Квартал: ГОРНА БАНЯ
Площ: 500 кв. м.
Цена: 220000 EUR
Посещения:

Видин

Видин се намира в Северозападна България, на най-ниската тераса на Видинската низина по поречието на река Дунав. Той е 19-тият по големина град в страната. Видин е първото голямо българско пристанище по течението на Дунав.

Видин е разположен на 199 км североизточно от София, на 102 км северозападно от гр. Монтана, на 52 км северозападно от гр. Белоградчик, на 56 км северозападно от гр. Лом и на 30 км югоизточно от границата с Република Сърбия – гр. Брегово.

Видин е административен, стопански и културен център на едноименните област и община. Областта е разположена върху Видинската низина и обхваща 3022 кв. км, което е 2,7 % от цялата площ на България. Видинска област е най-малката по население област в страната /около 123 000 души/, докато по територия е на 15 място от 28 области. В нея има 11 общини, като най-големи са Видин и Белоградчик. Област Видин е входно-изходната врата на България към Европа и света. На север е Румъния, а на запад – Сърбия и Черна гора. Река Дунав е връзката с всички европейски държави.

Населението на Видин е малко над 62 000 души. Населението на града намалява. Наблюдава се и депопулация на населението /над 30 % пенсионери/. Преобладаваща религия е източноправославното християнство.

Видин е разположен в полукръг, с ориентация на улиците и сградите към река Дунав.

КЛИМАТ

Климатът е умерено континентален със студена зима и горещо лято. Средногодишната температура е 11,2 градуса, като най-топъл е м. юли със средна температура 23,1 градуса, а най-студен – м. януари /1,7 градуса/. Валежите са сравнително равномерно разпределени по сезони.

История

Видин е град с 23-вековна история и представлява смесица от античния римски, средновековен, български, турски, следосвобожденски и нов град. Възникнал е на мястото на древното келтско селище Дунония /построено през 3 в. пр. н. е./, където римляните по-късно построили крепостен град с името Бонония, наречен от българите Бдин, а по-късно – Видин. По време на Римската империя той бил един от главните градове на провинция Горна Мизия, който обхващала територии от днешна Северозападна България и Източна Сърбия.

Видин достига най-големия си разцвет по време на Второто българско царство в края на 14 в., когато става столица на Бдинското царство на Иван Срацимир, което просъществува само 32 години. През 1396 г. градът пада под османско владичество. Като част от Османската империя Видин е важен административен и стопански център. От 1400 до 1700 г. гладът е част от буферна зона между Османската държава и Австрия и многократно е превземан от австрийската армия. Израз на борбата на видинчани за национално освобождение са въстанията през 1773 и 1850 г.

През 17 и 18 в. градът се превръща в оживен занаятчийски и търговски център поради неговото пристанищно положение. След Освобождението Видин значително изостава в своето икономическо развитие, като губи позиции и като пристанищно средище. Градът променя етническия си състав в полза на българите. През Сръбско-българската война след Съединението през 1885 г. Видин е защищаван успешно от капитан Атанас Узунов. Доброволци от Видин участват в Македоно-одринското опълчение по време на Балканската война през 1912 г.

Икономика

Емблема на най-новата история на Видин е Заводът за автомобилни гуми “Вида”, който и днес продължава да задоволява нуждите на местния пазар. Други по-големи предприятия са заводът за ризи “Вида” /осигурява работа на около 500 работници/ и заводът за помпи “Випом”. В града и района има безработица, вследствие на което произтичат миграционни процеси.

Сега Видин се развива предимно като туристическа дестинация. Тук се намират емблематични паметници на българската средновековна история и култура, градът притежава красива природа, уникални природни феномени, което благоприятства развитието на туризма.

Транспорт


Община Видин се характеризира с много добра достъпност и заема особено важно място в националната и европейската транспортна система.

През общината преминават два европейски транспортни коридора: № 4 – Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България, Беломорието /Гърция, Турция/; и № 7 – по река Дунав.

На 2 км от града е разположен фериботен комплекс, който е връзка с румънския град Калафат. Фериботът обслужва европейския транспортен сухопътен коридор № 4. В близост до ферибота се намира Свободна безмитна зона. Предстои изграждането на Дунав мост 2, което започна през 2007 г.

Градът разполага с шосейна пътна мрежа, като по-важен път е Видин-Монтана-Враца-Ботевград-София, който е част от международен път Е 79. Общата дължина на пътната мрежа в Община Видин е 218,3 км. Видин разполага с железопътен транспорт и пристанище. На 6 км от града се намира летището, което обаче преустанови работата си през 1998 г.

Образование

Във Видин се намират няколко професионални гимназии:
- Професионална гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”;
- Професионална гимназия по облекло и хранене “Михалаки Георгиев”;
- Професионална техническа гимназия “Васил Левски”;
- Помощно училище “Д-р Петър Берон”.
Образователната мрежа на Община Видин включва 40 учебни заведения, от които 17 училища и 22 детски градини.

В града няма университет. Работи само центърът на Нов български университет за дистанционно обучение, в който са записани около 100 студенти.

Култура

Във Видин са концентрирани значителна част от основните културни учреждения в областта.

В града функционира Драматичният театър “Владимир Трандафилов”, който има широк репертоар и изнася своите представления два сезона. Наследник е на театър “Вида”, построен през 1891 г. Това е първата построена сграда в нашата страна специално за театрални нужди.

Държавният куклен театър във Видин е създаден през 1976 г. Театърът поддържа 10-12 заглавия, а годишно се поставят по 3-4 нови постановки и се играят около 200 представления в града и околностите. Видинският куклен театър е единственият български театър, който членува в европейската асоциация “Изкуство за деца и млади хора” със седалище в Амстердам. Театърът е носител на редица престижни награди и има успешни гастроли в много европейски държави.

Видин разполага и с Филхармония.

Музеят-крепост “Баба Вида” е един от стоте национални туристически обекти.

Историческият музей във Видин е разположен в административна сграда и в три туристически обекта – средновековния замък Баба Вида, Конака и Кръстатата казарма. Построен е през втората половина на 18 в. Първоначално турците използвали сградата за полицейско управление, а към 70-те години на 19 в. в нея се настанила българската църковна община. След Освобождението сградата била преустроена, като в нея са вградени елементи от българската възрожденска архитектура. От 1956 г. сградата е музей. Експозициите й обхващат периода до 1878 г. В нея са застъпени праистория, палеонтология, археология и етнография. Нумизматичната сбирка наброява 2500 монети, такъв е и броят на изложените български шевици. Във фондовете на музея се съхраняват 58 583 експоната.

Кръстатата казарма е построена през 1801 г. на мястото, където се е намирала градината на двореца на пашата и е била използвана за конак на еничарите. Представлява масивна двуетажна сграда с формата на равнораменен кръст. След Освобождението Кръстатата казарма се използва за съд и казарма на българската войска. Днес тя е част от регионалния музеен комплекс и е паметник на културата от местно значение.

Във Видин има Художествена галерия “Никола Петров”, Регионална библиотека “Михалаки Георгиев”. В града функционира Ансамбълът за народни песни и танци “Дунав”.

Видинският панаир е основан през 1896 г. като Земеделско-скотовъдна изложба. Възстановен е през 2007 г. и се провежда ежегодно от 30 август до 8 септември.

Във Видин се провеждат и Фолклорен фестивал “Танци край Дунав”, авторали “Вида”, турнир по уличен баскетбол и ежегоден фестивал на училищата от региона.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

На територията на Община Видин има над 56 паметници на културата.

Главната забележителност на града е КРЕПОСТТА “БАБА ВИДА”. Тя е единственият изцяло запазен средновековен замък в България, играл едновременно роля на отбранително съоръжение и на владетелски замък. Днес крепостта е най-внушителният паметник на българското крепостно строителство от средновековието.
Крепостта е пострпоена на мястото на римски наблюдателен пункт през 10 в. По време на Второто българско царство Видинската крепост е най-важното отбранително укрепление в Северозападна България. В нея живее цар Иван Срацимир, който я разширява. По време на османското робство Баба Вида продължава да играе важна роля. В края на 18 в. е превърната в оръжеен склад и затвор. При обсадата на града по време но Сръбско-българската война от 1885 г. капитан Атанас Узунов използва крепостта за защитата на града.
Баба Вида се издига на брега на река Дунав в североизточната част на града. Замъкът е разположен върху площ от 9,5 дка, обиколен е със защитен ров с ширина 12 м и дълбочина 6 м. Достъпен е само от север, където се намира входната кула. В миналото по дървен подвижен мост /сега каменен/ се е минавало над рова, запълнен с вода от река Дунав.
Сега Баба Вида е крепост-музей, в която се съхраняват редица находки и исторически сведения.

КАТЕДРАЛНИЯТ ХРАМ “СВЕТИ ДИМИТЪР” е вторият по големина в България след софийския “Александър Невски”. Построен е в края на 17 в. и получава името на солунския великомъченик Димитрий. Построен предимно от дървен материал, той просъществувал около 240 години. По време на средновековието станал средище на културния живот на българите. В него на 6 декември 1868 г. за първи път се служило тържествено от български архиерей на български език. През 1889 г. храмът е разрушен поради износеност и е взето решение да се изгради отново. Строежът е бил напълно готов и зографисан през 1926 г., когато е било и тържественото освещаване и откриване на катедралата.
Църквата е пищна и внушителна. Височината на централния купол е 33 м. Сградата на храма е паметник на културата от национално значение.

ЦЪРКВАТА “СВЕТА ПЕТКА” е изградена върху по-стари основи през 1634 г. Разположена е срещу Кръстатата казарма в граничното укрепление Кале. В нея се съхраняват две икони с ценни обкови, работени през 1823 и 1832 г. от прочути видински златари. Бележитият български деховник Софроний Врачански е служил в “Св. Петка” по време на принудителния си престой във Видин от 1800 до 1802 г.

ЦЪРКВАТА “СВ. ПАНТАЛЕЙМОН” се намира в двора на Видинската митрополия. Смята се, че съществува от началото на 17 в. Изографисана е през 1644 г. От 1718 г. поради граничния статут на Видин и разположението на църквата в граничното укрепление Кале, достъпът до нея бил невъзможен от 18 до 7 часа сутринта, което не позволявало да се използва църквата за честването на Великден и Коледа.
Обявена е за национален художествен паметник.

ЕВРЕЙСКАТА СИНАГОГА се намира в близост до замъка Баба Вида. Построена е през 1894 г. с дарения от евреите-търговци. Интериорът е колоритен, с елементи на древноеврейски и класически архитектурни форми. Вътрешните размери на молитвената зала са 21/10 м. От 1950 г. постройката не е била използвана по предназначение, а като склад, което е влошило много състоянието й. Днес сградата на синагогата е в процес на реставрация.

ДЖАМИЯТА НА ОСМАН ПАЗВАНТОГЛУ е масивна каменна постройка със строго ориенталска архитектура. Строена е в края на 18 – началото на 19 в. Намира се в крайдунавския парк срещу Митрополския комплекс в Калето. Джамията е паметник на културата от национално значение.

Към фонда на архитектурното и културно-историческото наследство принадлежат и СГРАДАТА НА МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ “АНТИМ І”, ДРАМАТИЧНИЯТ ТЕАТЪР, ЦЪРКВАТА “СВ. НИКОЛАЙ”, ПАЛАТАТА НА ВИДИНСКАТА МИТРОПОЛИЯ, МАВЗОЛЕЯ НА АНТИМ І и на турския управник МУСТАФА ПАША и др.

Забележителности

В КРАЙДУНАВСКАТА ГРАДСКА ГРАДИНА, изградена на четири основни етапа от 1878 до 1960 г., има значими архитектурни паметници – театър “Веда”, джамията и библиотеката на Пазвантоглу, Телеграф капия, турската поща, крепостта Баба Вида, археологически паметници, много кътове за отдих и развлечения.

Други известни паркове в града са:
- ПАРК “ВЛАДИКИНА БАХЧА”, в който е била разположена лятната резиденция на Видинския митрополит; днес служи като преход към спортния комплекс на града;
- ГРАДИНАТА НАД РОВА;
- ПАРК “НОРА ЧЕЛЕБИ ПИЗАНТИ” – в него се провежда Видинският панаир;
- ПАРК “МАЙСКИ ЛЕС”;
- ПАРК “БЕЛИТЕ БРЕЗИ” – облесен изцяло с вековни дървета;
- ЛОВНИЯТ ПАРК.

Околности

БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ в западна Стара планина край Враца са едно от природните чудеса на България. Това е единственият “скален град” в света. Простират се на 30 км дължина и 3-5 км ширина. Представляват яркочервени, сиви и жълти скали, изваяни в чудновати форми, образували се в продължение на 200 милиона години. Някои от тях наподобяват гигантски скулптури на животни и птици, кораби и къщи, други напомнят на старите египетски обелиски и на огромни сталагмити. В самите скали е построена Белоградчишката крепост, която е изключително съчетание на творчеството на природата и човека.

ПЕЩЕРАТА “МАГУРАТА” също е едно от чудесата на българската природа. Изходът на пещерата е на брега на Рабишкото езеро, което е най-голямото езеро в България. Образуването й е започнало преди около 15 милиона години. “Магурата” е една от най-големите пещери в България и представлява обширен подземен лабиринт с дължина на галериите около 2500 м. Образуванията в пещерата впечатляват както с красотата си, така и с размерите си. В “Магурата” се намират и уникални рисувани скални изображения, датиращи от 9-13 в. пр. н. е. Изобразяват култови и ловни сцени, танцуващи жени и мъже, двуглаво женско изображение, ловци, животни, звезди, оръдия на труда, растения.

“ОРЛЯКА” е разположен на 4 км северозападно от Видин, на дунавския бряг. Представлява комплекс за отдих с 30 бунгала и ресторант. Дава възможност да се практикуват водни спортове и риболов. В непосредствена близост се намира фериботът Видин – Калафат.

На 18 км югозападно от града, между селата Синаговци, Ивановци и Милчина лъка, се намира базата за отдих “БОЖУРИЦА” с общ капацитет от около 600 легла. Тук е единствената високостеблена дъбова гора в Северозападна България.

В резервата “ЧУПРЕНЕ” се намира единственото в света находище на растенията български ерантис, тъмно пурпурна метличина и балканския ендемит, томасиниев минзухар.

Други природни забележителности са водопадите “ПЕТКОВ ЦЕРАК” и “БЯЛАТА ВОДА”.

Имот на деня

промишлена-земя габрово болта
Тип на имота: промишлена земя
Град: Габрово
Квартал: БОЛТА
Площ: 2000 кв. м.
Цена: 28000 EUR

Уникални за последните 24 часа: 8

  • Currently 2.33/5

Оценка: 2.3/5 (24 гласа)Случаен имот

Тип на имота: тристаен

тристаен софия лозенец Град: София
Квартал: ЛОЗЕНЕЦ 4
Площ: 100 кв. м.
Цена: 85900 EUR