ВИП имоти

Тип на имота: двустаен

двустаен софия овча-купел-2 48871 Град: София
Квартал: ОВЧА КУПЕЛ 2
Площ: 60 кв. м.
Цена: 400 BGN
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: къща/вила

къща-вила софия горна-баня 41071 Град: София
Квартал: ГОРНА БАНЯ
Площ: 500 кв. м.
Цена: 220000 EUR
Посещения:

Враца

Враца е най-голямото селище в Северозападна България. Разположен е в подножието на Врачанския Балкан, в северните склонове на Стара планина.

Градът е административен център на едноименните област и община. Област Враца граничи на север с река Дунав, на запад с Област Монтана, на юг със Софийска област, на изток – с Област Ловеч и Област Плевен. Територията й е 3 600 кв. км, а населението й – около 245 000 души. Община Враца се състои от 23 населени места с население около 95 000 жители.

Град Враца се намира на 112 км северно от София, на около 40 км югоизточно от град Монтана, на 14 км северозападно от град Мездра. Враца е разположен на 370 м надморска височина.

Градът е заобиколен от богат карстов район, с разнообразни карстови форми, пещери и високи планински стени от Алпийски тип. На юг се намират сиво-виолетовите скали на Врачанската планина, на север се издига легендарният Милин камък, а на изток – бърдото Веслец. Районът е подходящ за алпинизъм, а градът е отправна точка за прохода “Вратцата” и за пещерата “Леденика”. Враца е градът на поета-революционер Христо Ботев, от Враца тръгва маршрутът за връх Околчица по време на Ботевите дни. Враца е и отправна точка за хижа Пършевица, както и за водопад “Скакля”, който е вторият по височина в България.

КЛИМАТЪТ на Враца е умерено континентален. Формира се предимно под влиянието на океански въздушни маси, които нахлуват от запад и северозапад. Зимата в града е студена, но не прекалено. Най-ниската средномесечна температура е през м. януари. Дните със снежна покривка са средно 62. Най-топъл е м. юли.

ГЕРБЪТ на Враца е създаден през 1967 г. от художника Любен Орозов. Графичното изображение символизира природния феномен, от който носи името си градът – прохода Вратцата. Гербът е увенчан с корона, която показва, че градът е бил крепост от най-древни времена. Девизът на Враца е “Град като Балкана – древен и млад”.

НАСЕЛЕНИЕТО на града е около 67 500 души.

История

Според историческите сведения регионът около града е бил обитаван от най-дълбока древност. Следите от човешка дейност по тези места датират още от новокаменната ера. Историята на Враца започва още 6000 г. пр. н. е. По-късно в този район се заселило тракийското племе трибали /около второто хилядолетие пр. н. е./. Във Враца бяха разкрити тракийски гробници, които доказват, че по тези места се е намира голямо тракийско селище, играло важна роля в икономическия и политическия живот не само на трибалите и техните съседни племена, но и на целия Балкански полуостров. Уникалните находки, открити при археологически разкопки на “Могиланската могила” във Враца, в Букьовци и в Рогозен носят информация за процъфтяваща древна цивилизация. Предполага се, че колекцията от 165 сребърни съдове в най-голямото тракийско съкровище по българските земи – Рогозенското съкровище, е била притежание на местен тракийски владетел от племето трибали. През 3 в. пр. н. е. трибалите претърпели сериозни сътресения, нанесени им от келтите, а по-късно и от германското племе бастари.

Началото на римската експанзия по тези земи започва през 28 г. пр. н. е. Близо 400 години Враца е част от Римската империя. Римляните оценили географското и стратегическото положение на земите около Искърския пролом и ги превърнали в непристъпна крепост, контролираща най-късия път от Дунав на юг и на запад и към богатите рудни находища високо във Врачанската планина. В планината, при пролома на река Лева, изникнало римско рударско селище с монетарница за бронзови монети. При Вратцата над река Лева римляните издигнали отбранителна крепост.

И новите заселници – славяните и прабългарите, също били привлечени от богатствата на планината – мед, олово, цинк, сребро и злато. Върху руините на римската крепост славяните съградили селище, което нарекли “Вратица” – израз на самата местност, представляваща тесен планински проход, подобен на врата. Славянското селище на река Лева играло важна роля още през Първата българска държава. На два пъти тази българска твъдина устоявала на атаките на византийските войски. Тя дала своя принос и за раждането и укрепването и на Втората българска държава. През 13 в. българският цар Асен І построил вътре в крепостта царски манастир. В тези времена започва истинският разцвет на града. Цяло столетие Вратица е била несломима твърдина на Асеновци и после още един век – опора на Шишмановци. През Средновековието градът бил голям център с развити занаяти и стоково-парични взаимоотношения.

Според легендите при османското нашествие крепостта дълго време успешно е била отбранявана от Радан войвода. В годините на турското владичество Враца била гарнизонно и попътно селище, нееднократно опустошавано и възстановявано.

През Възраждането градът бележи голям възход, превръща се в занаятчийски, търговски и административен център. Продукцията, произвеждана във Враца, се търгува в Лион, Виена, Букурещ и Цариград. Към средата на 19 в. градът наброява 2500 къщи. Строят се храмове, училища. Тук е работил Софроний Врачански. Градът участва в борбата за църковна самостоятелност. През 1824 г. е направен опит за създаване на новобългарска църква. По време на Априлското въстание Враца е център на трети революционен окръг, с главен апостол Стоян Заимов. Поради големия брой османски войски в региона и поради малодушието на местните комитетски дейци, въстание в този окръг не избухва. През Възраждането градът дава много светли личности, оставили трайни следи в политиката, дипломацията, национално-освободителното движение, в културата и просветата.

Враца е освободен от турско робство на 9 ноември 1877 г. След 1878 г. Враца влиза в границите на новосъздаденото Княжество България. Градът се налага като производствен център, като традиционното занаятчийство прераства в модерна индустрия. През 1883 г. във Враца се създава предприятие за производство на превозни средства – двуколки, кабриолети, файтони, коли за търговски цели и шейни. Основателят му Мито Орозов получава златен медал за своята дейност на първото българско изложение в Пловдив през 1892 г. През 1896 г. във Враца е открита опитна станция по бубарство /по-късно Държавна образцова бубарница/ – най-старото научноизследователско учреждение у нас в областта на селското стопанство. Качеството на произвежданата във Враца коприна е със световно признание. В региона интензивно се развиват лозарството и винопроизводството. Врачанските вина получават признание и в чужбина.

Със западането на занаятите след Освобождението Враца губи своето значение. След построяването на жп линията София-Мездра- Варна част от търговските функции на града са отнети от градовете Мездра и Роман. Враца възвръща позициите си след прокарването на жп линията Мездра-Враца-Лом през 1913 г. и продължаването й от Брусарци за Видин през 1923 г.

През 60-те и 70-те години на 20 в. Враца израства като мощен индустриален град. От занаятчийско-търговски, градът се превръща в индустриален център на района. Водещ отрасъл на икономиката на Враца е промишлеността.

Икономика

Днес Враца е един от големите индустриални центрове в България.

Основните отрасли на промишлеността във Враца са:
- текстилна – производство на памучни платове и коприна;
- шивашка;
- хранително-вкусова – хлебопроизводство, сладкарство, месопреработка, млекопреработка, производство на безалкохолни напитки;
- производство на строителни материали – цимент, клинкер, добив на скално облицовачни материали;
- мебелна;
- машиностроителна – производство на стругове и фрези;
- металолеене и металообработка.

В община Враца има изградени множество бензиностанции и газостанции. На територията на общината на 20 км от Враца се намира подземно газохранилище.

В града има богата мрежа от модерни търговски обекти. Свои филиали във Враца имат Кауфланд, Билла, Технополис, Техномаркет, Зора, Т Маркет, Мебели Арон, ДМ, Пени маркет, Плюс и др. През 2005 г. в града е открит голям търговски център – СУМИ, в който се помещават 110 магазина, заведения и офиси.

Във Враца функционират няколко институции в услуга на бизнеса: Търговско-промишлена палата, Евро-инфо център, Индустриална стопанска камара и др.

Община Враца е важен зърнодобивен център. От общо 679 кв. км площ, 370 са обработваема земя, а 117 – гори и ливади. Северно от града има екологично чиста зона, което е предпоставка за производство на качествени хранителни продукти.

Транспорт

През Враца преминават два от най-големите европейски транспортни коридора – коридор 4 и коридор 7. С изграждането на Дунав мост 2 при Видин и Дунав мост 3 при Оряхово географското положение на града ще стане още по-значимо.

Враца се свързва с другите населени места в страната чрез железопътна и шосейна мрежа. Има редовни автобусни линии до София, Плевен, Видин, Мездра, Монтана, Оряхово и др.

Образование

В града има няколко професионални гимназии:
- Професионална гимназия по текстил и дизайн;
- Професионална техническа гимназия “Н. Й. Вапцаров”;
- Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство;
- Професионална гимназия по строителство и архитектура;
- Езикова гимназия “Йоан Екзарх”;
- Природо-математическа гимназия “Акад. Иван Ценов”;
- Професионална гимназия по машиностроене.

В града се намира Врачанският стопански филиал на УНСС, Медицински колеж към Медицинския университет в София и Педагогическият колеж към Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

Култура

ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕНИЯТ ТЕАТЪР е основан през 1938 г. Помещава се в собствена сграда, в която има голям салон със 748 места, камерна зала със 100 места, куклена зала с 80 места и балетна зала със 70 места. Театърът е домакин на ежегоден фестивал на малките театрални форми, който се провежда всяка година през м. май.

МЛАДЕЖКИЯТ ДОМ във Враца, открит през 1968 г., е първият младежки дом в България. Театралната група “Темп” към Младежкия дом има участие в различни международни форуми.

РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ е сред 100-те национални туристически обекта. Музеят е наследник на традиция, която започва след ръкополагането на Св. Софроний за епископ Врачански. Като професионален институт съществува от 1953 г. Официално отваря врати през 1980 г. Намира се на централния площад “Христо Ботев”. Музейната експозиция е разположена в 9 зали и 3 къта. В зала “Праистория” са изложени глинени съдове, битова керамика, оръжие от епохата на неолита. Зала “Античност и Средновековие” съхранява Могиланското съкровище, каменна пластика и медицински инструменти. В зала “Възраждане и национално-освободителна борба” могат да се видят ценни издания на Врачанската литературна школа, икони, старопечатни книги, оръжия, копия на знамето на врачанските патриоти. В музея има и зала, посветена на дейността на Христо Ботев и на неговата чета. Експозицията “Работническо движение” се състои от три зали и два къта. В зала “Съвременно строителство” се съхранямат документи и материали за икономическото развитие на Враца от 1952 г. до днес.
Най-ценната експозиция в музея е обиколилото почти целия свят Рогозенско съкровище – най-голямото тракийско съкровище, откривано въобще. В музея се пази и най-древният човешки скелет на жена, намерен в България, който е на предпорлагаема възраст около 9 000 години.

ЕТНОГРАФСКО-ВЪЗРОЖДЕНСКИЯТ КОМПЛЕКС “СВЕТИ СОФРОНИЙ ВРАЧАНСКИ” е към Регионалния исторически музей. Експозицията му е създадена межзу 1972 и 1987 г. Официално е открит през май 1987 г. Експозициите на комплекса показват най-характерното от традиционната култура и бит на врачанското население в периода от средата на 19 и първите десетилетия на 20 в. Върху територия от 5,5 дка са разположени три възрожденски къщи в характерния за този район архитектурен стил – къщата на фамилията Хаджитошеви, къщата на Иван Замбин и къщата на Григория Найденов, и две обществени сгради от същия период – сградата на възрожденското училище “Възнесение” и църквата “Св. Възнесение”. Всички те са обявени за архитектурни и исторически паметници на културата.

ДЪРЖАВНАТА ФИЛХАРМОНИЯ ВРАЦА води началото си от Музикалното общество “Орфей”, основано през 1909 г. Филхармонията има в състава си 52 професионални музиканти и изнася около 70 концерта през творческия сезон. Гост – диригенти на оркестъра са били изтъкнати музиканти от Европа, Канада, САЩ и Япония. Всяка година през месеците октомври и ноември Филхармонията организира Международен младежки музикален форум.

БИБЛИОТЕКА “ХРИСТО БОТЕВ” е създадена през 1954 г. Разполага с около 250 000 библиотечни документа и получава над 100 периодични издания.

Други културни институти в града са ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ, която се помещава в Двореца на културата, ЧИТАЛИЩЕ “РАЗВИТИЕ”, което разполага със самостоятелна база, ЧАСТНИТЕ ГАЛЕРИИ “КА” и “ИА”, разположени в централната част на Враца. На територията на общината има 17 читалища.

КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ

В културния календар на Враца са включени значими национални и международни форуми:
- Ботеви дни, които се провеждат под патронажа на президента на Р България всяка година от 24 май до 2 юни. Посветени са на Христо Ботев и неговата чета. Кулминация на честванията са митингът-заря на 1 юни и свенародното поклонение на 2 юни на връх Околчица;
- Национален фестивал на малките театрални форми – всяка година в средата на май;
- Международен младежки музикален форум – ежегодно през месеците октомври и ноември;
- Международен младежки театрален фестивал “Време” – провежда се от 1987 г. на всеки две години през м. юни с участието на младежки аматьорски състави от целия свят;
- Международен фолклорен фестивал “Врачанска пролет” – организира се през май с участието на фолклорни състави от няколко балкански страни;
- Национален конкурс за млади изпълнители “Дико Илиев” – през м. май, като са представени различни жанрове – пиано, ударни инструменти, народни, дървени и медни духови;
- Национален пленер за ученици “Врачанска есен”;
- Пролетен фолклорен празник;
- Графити фест – провежда се през юни на централния площад “Христо Ботев”;
- Празник на старата градска песен “Мара Врачанка”;
- Художествени изложби и литературни прояви, между които изложбата “Земята на Ботев”;
- Рокерски събор – Враца – провежда се всяка година през август бллизо до пещерата “Леденика”.

Забележителности

ВЪЗНЕСЕНСКАТА ЦЪРКВА “ХРАМ ПАМЕТНИК СВЕТИ СОФРОНИЙ ЕПИСКОП ВРАЧАНСКИ” е построен през 1848 г. Тук е проповядвал П. Р. Славейков, пял е Васил Левски и се е извършила подготовката и опитът на местния революционен комитет за въстание през 1876 г. Тук са погребани трима руски пряпоршчици, паднали в освободителната Руско-терска война в този край през 1877 г. Към храма в миналото било открито народно училище, което имало голяма заслуга за разрастване на просветното дело във Враца и района.

КАТЕДРАЛНИЯТ ХРАМ “СВЕТИ АПОСТОЛИ” е построен на мястото на по-старинна църква през 1898 г. Църквата притежава внушителна архитектура и стилен интериор. Тя е най-голямата по обем църква с принадлежащи три престола на името на Паисий Хилендарски и на Софроний Врачански. Това е катедралният храм на Враца.

В центъра на града е разположена ЦЪРКВАТА “СВЕТИ НИКОЛАЙ”, строена в периода 1865-67 г. с помощта на цялото население на Враца. Има запазени ценни икони и стенопис. Около църквата са погребани видни и заслужили личности на града, а в самия храм са тленните останки на Врачански митрополити в общ гроб.

ЦЪРКВАТА “СВЕТИ ЦАРЕЙ” е завършена в началото на 20 в. върху основите на по-старинен храм от 16 в. Кръстена е на светите равноапостоли Константин и Елена, признали християнството на официална религия.

КОМПЛЕКСЪТ ВЕСТИТЕЛЯТ се намира в подножието на Врачанската планина. До него се достига по стръмни стъпала и обиколни алеи, които тръгват от самия център на Враца. Най-интересни обекти в района са ТУРИСТИЧЕСКИЯТ ДОМ /ХИЖАТА/, построен през 1926 г. с доброволен труд на врачански туристи и ПАМЕТНИКЪТ НА ВЕСТИТЕЛЯ НА СВОБОДАТА, издигнат през 1967 г. от скулптора Владимир Цветков и архитекта Стойко Дончев. На висок белокаменен обелиск зад паметника са изписани имената на опълченците от Врачанско.

Един от символите на града е КУЛАТА НА МЕШЧИИТЕ, която датира от 16 в. Построена е била за нуждите на местни първенци. Приземието й е било с предначение за склад, а трите етажа са били използвани за жилищни нужди. В края на 19 в. била преустроена като градски часовник. През 2006 г. кулата е реконструирана, като й е монтиран циферблат и ново художествено осветление.

КУРТПАШОВАТА КУЛА датира от 17 в. Представлява укрепено жилище на местен феодал. Въпреки малките си размери създава впечатлението за средновековен замък.

Околности

Отвесните скали на ПРОХОДА ВРАТЦАТА са най-високите на Балканския полуостров – над 400 м. През прохода минава асфалтиран шосеен път за пещерата Леденика, ски-писта Пършевица и планинското село Згориград / от това село започва Врачанската екопътека/. На скалите са прокарани около 70 алпийски маршрута. На Вратцата ежегодно се провеждат републикански алпиниади, а няколко пъти – и международни състезания.

ПЕЩЕРАТА ЛЕДЕНИКА е една от най-посещаваните пещери в България, известна с множество галерии и интересни карстови форми, датиращи от хиляди години. Намира се на 16 км от Враца и до нея се стига по асфалтов път през прохода Вратцата. Пещерата е на 830 м надморска височина. Тя е дълга 320 м и има 10 зали. Името й идва от първата зала, където температурата през зимата пада до минус 20 градуса и се образува огромна ледена колона. Тук се намира и най-атрактивната пещерна зала на балканския полуостров – “Концертната зала” – с невероятна акустика, поради което Врачанската филхармония често изнася в нея симфонични концерти. Най-високата точка на пещерата се нарича “Седмото небе”. Единствено в Леденика може да се види насекомото “Леденикус” или “Светломразец”.

На 30 км от Враца, близо до с. Чирен, се намира ПЕЩЕРАТА ПОНОРА, една от най-големите водни пещери в България. Тя е дълга 3 км и 497 м и във всички галерии преминава река. Завършва с подводен сифон, достъпен само за водолази.

Със своето величие и красова впечатлява ВОДОПАДЪТ СКАКЛЯ, един от най-високите български водопади. В него водата се спуска от 141 м височина.

Згориградската екопътека отвежда до ВОДОПАДА БОРОВ КАМЪК, едно изключително красиво място в планината. Подходящ е за екстремно катерене по лед, когато замръзне.

КЪЩАТА МУЗЕЙ НА БАБА ИЛИЙЦА се намира в с. Челопек, Врачанско. Това е родното място на Вазовата героиня, чийто подвиг е описан в разказа “Една българка”.

БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ са уникални скални образувания, разположени в западния Предбалкан. Скалите обхващат район с дължина 30 км и ширина 15 км. Този природен феномен се е образувал в продължение на 200 милиона години. Стичащата се дъждовна вода и ветровете са превърнали безформения камък в скулптури, наподобяващи митични същества, човешки силуети, животни и птици. Извисяващите се до 200 м скални колони са образували естествена крепост, чийто отбранителен потенциал е бил експлоатиран от най-древни времена. Крепостните укрепления са били строени и доизграждани в три периода – Римски, Средновековен и Османски. Белоградчишките скали са обявени за природна забележителност през 1949 г.

Други забележителности в региона са БОЖИЯТ МОСТ, който се намира в Чиренско-Лиляшкия карстов район на север от Враца, ВРЪХ ОКОЛЧИЦА, КОМПЛЕКСЪТ “ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА” и др.

Спорт

Община Враца разполага с добре развита спорна база, с клубове за професионален спорт, а също и със спортно училище.

В източната част на града се намира спортният комплекс “Христо Ботев”, който разполага със стадион с 25 000 места и 3 тренировъчни игрища. Във Враца има тенис комплекс, покрита лекоатлетическа писта, плувни басейни /закрит 25-метров с пет коридора, открит 50-метров с осем коридора и малък басейн за деца/, стрелбища, зали за спортни игри, три ски-писти в местността “Пършевица”, картинг писта /една от най-дългите в България, с трибуни за около 1500 зрители/, писта за автомоделизъм /една от най-новите и модерни писти в страната/ и др.

Имот на деня

тристаен софия център
Тип на имота: тристаен
Град: София
Квартал: ЦЕНТЪР
Площ: 80 кв. м.
Цена: 128000 EUR

Уникални за последните 24 часа: 9

  • Currently 4.00/5

Оценка: 4.0/5 (2 гласа)Случаен имот

Тип на имота: тристаен

тристаен варна левски Град: Варна
Квартал: ЛЕВСКИ 4
Площ: 65 кв. м.
Цена: 450 BGN