ВИП имоти

Тип на имота: двустаен

двустаен софия овча-купел-2 48871 Град: София
Квартал: ОВЧА КУПЕЛ 2
Площ: 60 кв. м.
Цена: 400 BGN
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: къща/вила

къща-вила софия горна-баня 41071 Град: София
Квартал: ГОРНА БАНЯ
Площ: 500 кв. м.
Цена: 220000 EUR
Посещения:

Монтана

Монтана е град в Северозападна България, център на едноименната област и община.

Намира се на 113 км северно от столицата София, на 38 км от Враца, на около 45 км южно от река Дунав и на около 30 км на изток от границата със Сърбия и Черна гора.

Монтана е разположен на река Огоста, на границата между Дунавската равнина и Западна Стара планина, на 135 м надморска височина. Градът е заобиколен от изток от възвишението Пъстрина, а от юг от Монтанското бърдо.

Кварталите на Монтана са: „Баира” /разположен в подножието на Монтанското бърдо, най-старият в града/, жилищните комплекси „Младост 1”, „Младост 2” и „Плиска” /в северозападната част на града/, „Кошарник”, „Огоста” /известен като „Циганската махала”/, и кварталите на десния бряг на Огоста - „Мала Кутловица”, „Пъстрина” и „Изгрев”.

Монтана е център на област Монтана, която е разположена върху площ от 3618 кв. км /3,2 % от общата територия на Република България/. Монтана е център и на едноименната община, която е най-голямата в областта както по площ, така и по население. Община Монтана включва 24 населени места, от които 1 град и 23 села.

Град Монтана е населен от близо 50 000 жители.

През 1997 г. е утвърден герб на града. Той представлява щит на синьо поле, на което е изобразена покровителката на антична Монтана – богинята Диана.

Знамето на града е бяла и синя ивица, разположени хоризонтално, ав горния ляв край е поставен българският трикольор.

КЛИМАТ

В климатично отношение Монтана попада в умерено-континенталната климатична област. Зимата е студена, а лятото – горещо. Средната януарска температура е минус 2 градуса, а средната юлска – 25 градуса по Целзий. В последните години през лятото се наблюдават температури от порядъка на 35-40 градуса по Целзий.

История

Монтана има древна история.

Районът около Монтана става част от римската провинция Горна Мизия през 29 г. пр. н. е. благодарение на стратегическото си местоположение и на възможностите за добив на злато по реките Огоста и Златица. Римската власт полага особени грижи за района с поддържането на пътищата и използването на повечето заварени тракийски крепости. Осигурено е постоянното пребиваване на военни части. Около 160 г. военен лагер, основан на мястото на старо тракийско селище, получава статут на град под името Монтанензиум, което се превежда буквално като „планинско селище”. Градът се развива и благоустроява и става център на значителна административна територия – второто по важност селище в Горна Мизия. През този период е изградена крепостта на хълма над Монтана, обществени сгради, храмове, бани и театри. Добива се злато, сребро, олово и желязо. Процъфтява земеделието и занаятчийството. За покровители на града са обявени гръцките богове Диана и Аполон.


В края на 4 в. градът е опустошен от готските нашествия. През 5 в. заселилите се в района славяни наричат селището Кутловица /вероятно заради котловината, в която е разположен градът/. По време на Първото и Второто българско царство градът се възстановява и става център на епархия.


След превземането на Кутловица от османците селището е разорено и запустява. През втората половина на 16 в. на града започва да се гледа като на щит срещу австрийското проникване, след като турската армия била разбита близо до Виена през 1529 г.Кутловица преживява нов разцвет като типично ориенталски град. Построени са две джамии, турска баня, чешми и нови обществени сгради. В борбите срещу османците градът става известен с голямото сражение, което се води в близката местност Жеравица по време на Чипровското въстание през 1688 г. Въстанието е разгромено и това утвърждава османското влияние в града през следващите 18 и 19 в.


Освобождението през 1878 г. заварва Кутловица с по-малко от 1000 жители, но селището започва бързо да се разраства. През 1891 г., за втори път в своята история, получава статут на град. Указът е подписан от тогавашния български княз Фердинанд, а градът получава неговото име. В следващите години гр. Фердинанд се превръща в околийски център, пазарно средище на този селскостопански район, бележи културен напредък и има активен обществено-политически живот. За ускореното развитие на града допринася прокарването на железопътната линия Бойчиновци – Берковица /1916 г./, построяването на електрическа инсталация, поща, болница, читалище.


След Първата световна война тук се заселват много бежанци от Царибродско и Босилеградско. Град Фердинанд е известен в историята на България от този период с участието си в Септемврийското въстание през 1923 г.


През 1945 г. градът е преименуван на Михайловград, на името на Христо Михайлов, комунистически активист, един от ръководителите на въстанието през септември 1923 г.


Михайловград постепенно се превръща в модерен за времето си град, първо околийски, после окръжен и областен административен център. Построении са завод за акумулатори, два машиностроителни завода, завод за инструменти, предачна фабрика, завод за подова керамика и фитинги.


През 1993 г. с Указ на президента на Република България градът е преименуван на Монтана и отново носи първото си исторически известно име.

Икономика

На територията на община Монтана има 2127 предприятия, Като близо 95 % от тях са частни.

Отрасловата характеристика на икономиката се доминира от машиностроенето, електротехниката и хранително-вкусовата промишленост. От значение са и фирми, работещи в областта на леката промишленост, строителната индустрия и преработвателната промишленост.


Едни от най-големите фирми са:

- МОНБАТ – произвежда годишно над 1 млн. акумулатори за леки и товарни автомобили, локомотиви, военни самолети и хеликоптери. Фирмата е приватизирана през 1998 г. и в момента е собственост на Приста Ойл и Тексако;
- МОНОЛИТ – добива и преработва естествени каменни блокове /варовик и мрамор/, които се използват за вътрешна и външна стена облицовка, подова настилка и архитектурно проектиране на елементи и сгради;
- АВА СПОРТ – специализирана в проектирането и производството на висококачествени ремъци и седалки и съпътстващи аксесоари;
- БАЛКАН – българско-холандска фирма за производство на метални изделия – мрежи, багажници за колелета, тръбни и телени конструкции за износ;
- БЕРГ МОНТАНА ФИТИНГИ – испанска компания за производство на галванизирани и чугунени тръбни фитинги за износ в страните от Европейския съюз;
- КРОС – изнася за европейския пазар велосипеди за спортуване и високопланински колелета;
- КЕРАМИК ИНВЕСТ – ангажирана с производството на теракотени и фаянсови плочки с висококачествено покритие;
- МАЙ – произвежда над 800 000 дамски облекла годишно. Работи за износ за европейския пазар;
- МИР – за специализирани метални конструкции, лентови транспортьори, ролки и др.;
- МОНТ-ПИГМЕНТ – произвежда годишно над 500 тона неорганичен пигмент за керамика, емайл, порцелан, стъкло, циментови смеси и мозаечни блокове;
- ТРИМОНА – вече 40 години произвежда ежедневни и спортни обувки и домашни пантофи.

ТЪРГОВИЯ


С над 50 % дял в икономиката са фирмите в сферата на търговията и услугите. В Монтана има магазини от търговските вериги Пени маркет, Кауфланд, Билла, Техномаркет Европа, Технополис и Зора. В града има няколко пазара, където се предлага земеделска продукция, произведена в района.

Транспорт

През Монтана минава европейски транспортен коридор 4. Градът се намира на първокласен път Е79 Видин – Враца – София – Кулата, и на главен път 81 София – Лом. През Монтана преминава най-краткият път от Северозападна към Югозападна България, както и от Западна Европа към Южна България и Близкия Изток.

Автобусен и железопътен са двата вида транспорт, осигуряващи връзките на града със страната. Има редовни автобусни линии до София, Лом, Видин, Белоградчик, Чипровци, Берковица, Враца, Плевен, както и редовни връзки с почти всички по-малки селища в района.


Монтана е междинна гара на жп клона Бойчиновци-Берковица, посредством който се свързва с националната жп мрежа.

Образование

В Монтана функционират няколко професионални гимназии:
- Финансово-стопанска гимназия Васил Левски - с корени в далечната 1921 г.;
- Професионална гимназия по архитектура и строителство Пеньо Пенев;
- Професионална гимназия по електроника Христо Ботев;
- Професионална гимназия по лека промишленост Дара Николова - открита е през 1975 г.;
- Професионална техническа гимназия Юрий Гагарин - открита е през 1937 г. от цар Фердинанд Като занаятчийско училище;
- Природо-математическа гимназия Св. Климент Охридски;
- Гимназия с преподаване на чужди езици Петър Богдан.

Култура

Театралният живот в града се представлява от Драматичният театър Драгомир Асенов, създаден през 1962 г.

В града се намира Регионалната библиотека Гео Милев и Художествената галерия Кирил Петров.


В Монтана на всеки две години се провеждат Националните празници на духовите оркестри Дико Илиев и ежегодно - Празникът на града Свети Дух, който се променя в зависимост от църковния календар.

Забележителности

ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ в Монтана е създаден през 1953 г. Миналото му е част от богатата история на България. Музеят притежава богата колекция от движими паметници на културата. Обособени са отделите Археология, Етнография, История на България 15-19 в., Нова история, Най-нова история, Недвижими паметници на културата. В музея се съхраняват 621 недвижими паметници на културата от национално и местно значение, които са обект на постоянни грижи.

Друга забележителност на града е ДЪРЖАВНИЯТ АРХИВ, който съхранява безценно документално богатство от всички сфери на обществения, политическия, културния и икономическия живот на региона.


ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ КИРИЛ ПЕТРОВ е една от най-богатите художествени галерии в провинцията.


КРЕПОСТ МОНТАНА – Античната крепост, се намира на възвишението Калето в югозападния край на града. В резултат на археологическите разкопки са разкрити порта с кула, голяма кула, казармени и други сгради, базилика и зидове от римската епоха, жилища от каменно-медната епоха и славянски жилища и светилище. Останките са от 4 в. пр. н. е.


Интересни за туристите са МИХАЙЛОВАТА КЪЩА и археологическата експозиция ЛАПИДАРИУМ.

Околности

Южно от града се намира ЯЗОВИР МОНТАНА, който е превърнат в чудесно място за почивка, спорт, воден туризъм и риболов. Построении са много почивни бази и заведения, осигурен е редовен автобусен транспорт.

На 22 км западно от града се намира ЛОПУШАНСКИЯТ МАНАСТИР, който разполага с хотел и ресторант.

Здравеопазване

В Монтана се намира Многопрофилната болница за активно лечение Д-р Ст. Илиев, Общински медицински център, Стоматологичен център и др.

Спорт

В Монтана са регистрирани няколко спортни клубове:
- Спортен клуб Виталика /за кикбокс и аеробика/;
- Футболен клуб Монтана;
- Спортен клуб Атлет - за лека атлетика;
- Спортен клуб Слава - за борба;
- Спортен клуб Слава 83 - по бойни спортове;
- Карате клуб Монтана;
- Спортен клуб по волейбол Монтана;
- Баскетболен клуб Монтана 2003 - женски баскетболен клуб;
- Баскетболен клуб Слава 99 - юношески баскетболен клуб.

Имот на деня

тристаен софия център
Тип на имота: тристаен
Град: София
Квартал: ЦЕНТЪР
Площ: 80 кв. м.
Цена: 128000 EUR

Уникални за последните 24 часа: 9

  • Currently 4.00/5

Оценка: 4.0/5 (2 гласа)Случаен имот

Тип на имота: двустаен

двустаен софия център Град: София
Квартал: ЦЕНТЪР 4
Площ: 40 кв. м.
Цена: 39500 EUR