ВИП имоти

Тип на имота: двустаен

двустаен софия овча-купел-2 48871 Град: София
Квартал: ОВЧА КУПЕЛ 2
Площ: 60 кв. м.
Цена: 400 BGN
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: къща/вила

къща-вила софия горна-баня 41071 Град: София
Квартал: ГОРНА БАНЯ
Площ: 500 кв. м.
Цена: 220000 EUR
Посещения:

Стара Загора

Стара Загора – петият по големина град в страната – се намира в Централна Южна България. Разположен е в Старозагорското поле – източната част на Горнотракийската низина, в полите на Средна гора, на 197 м надморска височина. Градът заема територия от около 85 кв. км.

Стара Загора отстои на 220 км по шосе и на 250 км по жп линия от столицата София.

Градът е областен и общински център.

ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА заема територия от 1019 кв. км и граничи със следните общини: на изток - Нова Загора, на югоизток – Раднево, на юг – Опан и Димитровград, на югозапад – Чирпан, на северозапад – Братя Даскалови, на север – Мъглиж, Казанлък и Николаево, на североизток – Гурково.

РЕЛЕФЪТ е равнинен, леко навълнен от широки речни долини, като цяло нископланински.

ВОДНИТЕ РЕСУРСИ на общината са разнообразни. Реките в този район са от Беломорския воден басейн. Най-голяма е река Сазлийка – с дължина 145 м, и с множество притоци, от които по-големите са река Блатница, река Овчарица, река Соколница и река Бедечка.

Стара Загора притежава уникален КЛИМАТ, който се определя от благоприятното местоположение в подножието на планините, които предпазват града от екстремни климатични условия, като наводнения, зимни бури, ниски температури или много силни ветрове. Климатът е преходноконтинентален с полъх от Средиземно море. Средната годишна температура е 13 градуса /средна януарска – 1 градус, и средна юлска – 24 градуса/. Слънчевите дни през годината преобладават. Зимата е по-мека и по-топла в сравнение с градовете в Тракийската низина, тъй като Средна гора предпазва от северните и североизточните ветрове. Лятото е горещо. Средногодишната сума на валежите е 650 мм. Преобладаващи са североизточните и северните ветрове, които влияят благоприятно за разсейване на атмосферните примеси.

В района виреят рядко срещаните в България екзотични дървесни видове – магнолия, кедър, смокиня, лавър /дафиново дърво/, нар, бадем, райска ябълка, кипарис.

НАСЕЛЕНИЕ

По данни от 2005 г. населението на Община Стара Загора е около 166 000 души. За същата година естественият прираст на населението е отрицателен – минус 3,6 %.

С население от 141 597 жители /по данни от 2007 г./ град Стара Загора се нарежда на пето място сред българските градове.

Градът е съставен от квартали, повечето от които са изградени след Втората световна война, след като масово селското население в региона се преселва в града. Няколко от кварталите са присъединени села. Кварталите на Стара Загора са: Бедечка – Градински, Васил Левски, Възраждане, Гео Милев, Голеш, Дъбрава, Железник, Зора, Индустрия, Казански, Колю Ганчев, Лозенец, Македонски, Митрополит Методий Кусев, Опълченски, Самара 1, 2 и 3, Славейков, Студентски град, Три чучура и Централна градска част.

Стара Загора е център на най-голямата в страната регионална асоциация на общините – РАО Тракия. Стара Загора е един от четирите български града, които имат международен рейтинг.

История

Стара Загора е един от най-древните градове в България и в Югоизточна Европа. През 8-хилядната история на града, жителите са му давали различни имена: Берое, Августа Траяна, Иринополис, Боруй, Верея, Ески Зара, Железник и Стара Загора.

Смята се, че историята на града започва през 6-5 хилядолетие пр. н. е., откогато датират неолитните жилища, запазени и до днес. Благоприятните природо-географски условия стимулират възникването на първите уседнали селища, свързани с развитието на земеделието и скотовъдството. Медният рудник в района е най-старият експлоатиран в Европа.

Днешният град е основан от траките под името Берое, което на тракийски означава желязо – още от древността до Стара Загора е имало мини за добив на желязо. Древнотракийското селище е основано около средата на 4 в. пр. н. е.

В началото на 2 в. римският император Траян преустроява града и го кръщава на себе си – Улпия Августа Траяна. С площ от 484 дка, ограден с мощни укрепителни съоръжения, той е бил втори по големина в провинция Тракия след Филипопол. Августа Траяна е сред градовете, които имат право да секат собствени монети, които са били в обращение почти на целия Балкански полуостров.

В началото на 6 в. селището е разрушено, а по-късно възстановеноот заселилите се по тези места славяни, които го наричат Верея. В средата на 8 век е завладяно от византийците и именувано Иринополис на името на императрица Ирина. За първи път градът попада в пределите на българската държава през 717 г. при управлението на хан Тервел. По време на Втората българска държава градът носи името Боруй. Той е бил административен център на Боруйската хора, която е била една от деветте области в средновековна България. През 12-14 в. селището е център на областта Загоре, откъдето по-късно идва и сегашното му име.

През 1372 г. османските турци завладяват града, който има стратегическо местоположение в близост до проходите на Стара планина. След падането му под османско владичество градът е наречен Ески Хисар /стария замък/, а по-късно преименуван на Ески Загра /плодородна земя/. Бил е административен център на област от 109 села. Градът е водещ икономически и културен център. Тук се развиват 50 вида занаяти и търговията процъфтява в 70 дюкяна. Той е първият български град, преименуван с българско име още преди Освобождението. През 1854 г. се взема решение от старозагорския елит градът да се прекръсти на Железник. Това име не се задържа дълго и през 1870 г. при учредяването на Старозагорската епархия на църковния събор в Цариград се взема решение градът да се казва Стара Загора. По време на Възраждането жителите на града участват активно в просветното движение и в националноосвободителните борби. В петокласното училище, основано през 1841 г., преподаватели са били Неофит Рилски, Иван Богоров, Петко Славейков. Тук са се обучавали Васил Левски, Райна Попгеоргиева. През 1858 г. градът е с пет мъжки и три девически училища, създадено е българско читалище. През 1869 г. Васил Левски основава един от първите тайни революционни комитети. Ярка проява на будния дух на населението е Старозагорското въстание от 1875 г., ръководено от Колю Ганчев.

По време на Освободителната война градът няколко пъти е опожаряван от турските башибозуци. Изклани са хиляди българи и още хиляди напускат завинаги Стара Загора. На 23 януари 1878 г. градът получава свободата си, но съгласно Берлинския договор остава в пределите на Източна Румелия до Съединението през 1885 г. На 5 октомври 1879 г. е положен първият камък за възстановяването на Стара Загора от губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди съгласно изработения от австро-унгарския архитект Лубор Байер план, който го превръща в първия следосвобожденски град със съвременно градоустройствено решение. Датата 5 октомври е обявена за празник на града. След Освобождението Стара Загора преживява бурно икономическо развитие. Населението на града се увеличава и от 15 500 души през 1884 г. достига 162 000 през 1992 г. Сега Стара Загора е един от най-големите и модерни български градове, важен икономически център, с ниска безработица и нарастващи чуждестранни инвестиции.

Икономика

По редица икономически показатели Стара Загора е на водещи позиции в страната. През 2004 и 2005 г. Област Стара Загора е на второ място по брутен вътрешен продукт. През 2004 г. преките чужди инвестиции в региона са 838 млн. евро, което представлява над 40 % от всички инвестиции в страната. От тях 600 млн. евро са в сферата на енергетиката. През 2005 г. Стара Загора е на второ място след София по средна работна заплата. Към 2008 г. безработицата в Област Стара Загора е 5,66 %, а в град Стара Загора – под 4 %, което е едно от най-ниските нива в страната.

Приоритетна сфера на икономиката е енергетиката. Промишлено-енергийният комплекс “Марица Изток” е най-големият работодател в града. Заети са около 20 000 души от областта, от които 10 000 са жители на Стара Загора. “Марица Изток” дава 30 % от електроенергията на България, а мини “Марица Изток” са най-големият производител на въглища в България /83 %/.
Друг голям работодател в града е “Кълвача” – Стара Загора, който оборудва 60 % от всички газостанции в страната. Клиенти на “Кълвача Газ” АД са над 300 газостанции, промишлени и битови инсталации, като фирмата е основен доставчик на газ пропан-бутан за обектите на ЕКО ЕЛДА и на ОМV. Групата осъществява и значителни продажби на газови съоръжения и оборудване и на външни пазари.

Други големи фирми, занимаващи се с оборудване на бензиностанции, газостанции и метанстанции, са Ефир Стара Загора и Изот сервиз.

В Стара Загора се намира най-голямата пивоварна в България – “Загорка”, част от групата Хайнекен. “Загорка” АД произвежда бира с марките Загорка, Ариана, Столично тъмно пиво, Амстел, Хайнекен. “Загорка”, в която работят над 800 души, държи около 30 % от пазара на пиво в България.

В Стара Загора се намира и производителят на вино “Домейн Менада”, който от 2002 г. е собственост на френската фирма “Белведере груп”.

Важни предприятия в града са: ДЗУ, Завод за чугунени отливки “Прогрес”, Завод за текстилни влакна, Завод за инструментално и нестандартно оборудване, Завод за технологично оборудване, Завод за метални конструкции, Ковашко-пресов завод “Пресков”, Завод за машини за хранително-вкусовата промишленост “Хранинвест-Хранмашкомплект”, предприятия за мебели “Средна гора” и “Мебел”, Завод за трикотаж “Наталия”, Завод за млекопреработване “ОМК”, Зърнофуражен комбинат, Тютюнев комбинат “Слънце-БТ-Стара Загора”, мелница “Загоре”, Завод за макаронени изделия “Загария”, Завод за слънчогледово масло “Бисер олива”, Птицекомбинат “Градус” и др.

СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО също е добре развито в областта, която е прочута с пшеницата си, с производството на различни зърнени храни, технически култури, зеленчуци, плодове, грозде. Относителният дял на земеделските територии в Община Стара Загора е 61,1 %. Селското стопанство в общината се развива в общо 7224 стопански структури. Използваемостта на обработваемата земя е висока – над 90 %. Развито е и животновъдството – най-вече овцевъдството.

ТЪРГОВИЯТА на територията на града е представена от Парк Мол Стара Загора, разположен върху 30 000 кв. м застроена площ, от магазините на Метро, Билла, Кауфланд, Пикадили, Техномаркет, Технополис, Практикер, Мосю Бриколаж, Практис, Баумакс и др.

Транспорт

Стара Загора е най-важният ТРАНСПОРТЕН ВЪЗЕЛ в Южна България. Стара Загора е стратегически център в България и на Балканския полуостров. През територията на общината преминават важни главни пътища от републиканската пътна мрежа: Автомагистрала “Тракия”, международният път Е-85 от Русе за Свиленград, пътят от София за Бургас. Стара Загора е пресечна точка на европейските транспортни коридори № 8 /Италия-Албания-Македония-България/ и № 9 /Финландия-Русия-Украйна-Молдова-Румъния-България-Гърция/.

Железопътна гара Стара Загора е важен жп транспортен възел. Тук се пресичат три от основните железопътни линии от жп мрежата на България: София-Пловдив-Стара Загора-Бургас/Варна; Русе-Горна Оряховица-Стара Загора-Димитровград-Подкова; Русе-Горна Оряховица-Стара Загора-Димитровград-Свиленград.

Летище Стара Загора се намира на 2 км от града и на 8 км от автомагистрала “Тракия”, но в момента не функционира.

Градският транспорт се осъществява от 34 автобусни и 4 тролейбусни линии.

Стара Загора е атрактивна ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ. На разположение на гостите на града са 34 хотела, което го прави изключително подходящ за конгресен туризъм. Районът има потенциал за развитие на селски и еко туризъм. СТАРОЗАГОРСКИТЕ МИНЕРАЛНИ БАНИ, разположени на 15 км северозападно от града, създават възможности за балнеоложки туризъм. Основен лечебен фактор в курорта е минералната вода, която лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, бъбречни, стомашно-чревни и чернодробни заболявания.

Образование

В града има над 40 училища, включително средно музикално училище. В Стара Загора има няколко професионални гимназии: Профилирана гимназия за преподаване на чужди езици “Ромен Ролан”, Профилирана природо-математическа гимназия “Гео Милев”, Професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”, Търговска гимназия “Княз Симеон Търновски”, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Лубор Байер”, Професионална гимназия по ветеринарна медицина “Ив. Павлов”, Професионална гимназия по електротехника “Г. С. Раковски”, Професионална гимназия по механотехника и транспорт “Н. Й. Вапцаров”, Професионална гимназия по биотехнологии и химически технологии “Д. Менделеев”, Професионална гимназия по облекло и хранене “Райна Княгиня”, Професионална гимназия по строителство и дървообработване “Инж. Недьо Ранчев”, Частна професионална гимназия по икономика и търговия.

Стара Загора е сред университетските градове в страната. Основите на висшето образование в града се полагат през 1974 г. В западната част на Стара Загора се намира ТРАКИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ, който е с най-високата акредитационна оценка. Той е създаден през 1995 г., а сега в него се обучават над 4000 студенти. В структурата му се включват Медицински факултет, Ветеринарномедицински факултет, Икономически факултет, Педагогически факултет. Университетът има филиали в Сливен, Ямбол и Хасково.

Други висши училища в града са ЧАСТЕН КОЛЕЖ “ТЕЛЕМАТИКА”, медицински и педагогически колеж и Колеж по охрана и сигурност “Свети Георги Победоносец”.

Култура

В града се намира най-старият в Тракия български театър – ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР “ГЕО МИЛЕВ”. Театърът е основан през 1870 г. Театралната сграда е построена с дарения през 1914 г. и се превръща в най-голямото културно и обществено средище на Стара Загора. Театърът е професионален от 1919 г., а през 1954 г. става държавен. Носител е на орден “Кирил и Методий” І степен.

През 1925 г. в града е открита втората след София опера – Южнобългарската опера, която впоследствие е преименувана на ДЪРЖАВНА ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА. Музикалните традиции в града датират от средата на 19 в. След Освобождението през 1897 г. в Стара Загора се създава музикалното дружество “Кавал”. Първото оперно представление е на операта “Гергана” през 1925 г., с което се поставя началото на операта. През 1971 г. оперният театър започва да изнася спектаклите си в нова модерна сграда, която е най-голямата на Балканския полуостров. След пожар през 1991 г. сградата е реставрирана и обновена през 1997 г. Ежегодно операта поддържа репертоар от 15 заглавия, средно на година се изнасят 100 спектакъла, които се посещават от над 40 000 зрители. От 1971 г. операта е домакин на фестивала на оперното и балетното изкуство, който се провежда всяка година през месец май. Със Старозагорската опера са свързани имената на Христина Морфова, Анна Томова-Синтова и др.

ДЪРЖАВНИЯТ КУКЛЕН ТЕАТЪР е създаден през 1957 г. Поставени са над 200 пиеси от български и чужди автори. Театърът е гастролирал в много страни в Европа, в Азия и Африка. Носител е на престижни национални и международни награди. Старозагорският куклен театър е домакин на ежегодния международен фестивал на куклените театри “Пиеро”.

В града има и МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР, няколко галерии, две библиотеки – БИБЛИОТЕКА “ЗАХАРИ КНЯЖЕСКИ” и БИБЛИОТЕКА “РОДИНА”. През 1927 г. започва историята на радиото в Стара Загора, а през 1936 г. стартира редовната програма на втората в България радиостанция след Радио София – РАДИО СТАРА ЗАГОРА.

МУЗЕИТЕ в града са много: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ; ФОРУМ НА АВГУСТА ТРАЯНА – най-известният античен паметник на културата в града, разположен до Съдебната палата; КЪСНОАНТИЧНА ОБЩЕСТВЕНА СГРАДА с мозайка от 4-6 в., експонирана в Централната пощенска палата; ХИЛЕНДАРСКИ МЕТОХ – намира се в двора на църквата “Свети Димитър”, централната му тема е тригодишният престой на Левски в Стара Загора и ролята му при изграждането на местните революционни комитети; МУЗЕЙ “НЕОЛИТНИ ЖИЛИЩА” – съхранява запазени предмети от човешкия бит от 6 хилядолетие пр. н. е.; КЪЩА МУЗЕЙ “ГЕО МИЛЕВ”; КЪЩА МУЗЕЙ “ГРАДСКИ БИТ 19 в.” – уредена е в Хаджиангеловата къща, построена през 1883 г.; БАЛАБАНОВАТА КЪЩА, в която има експозиция на старозагорските занаяти от края на 19 в.; МЕМОРИАЛЕН КОМПЛЕКС “БРАНИТЕЛИТЕ НА СТАРА ЗАГОРА 1877”, построен в чест на българските опълченци, сражавали се за освобождението на града под командването на подполковник Калитин и др.

Културен феномен в града е ФОЛКЛОРНИЯТ АНСАМБЪЛ “ЗАГОРЕ”, основан през 1955 г., а от 1974 г. – професионален ансамбъл. Съставът е изнесъл над 4000 концерта у нас и в чужбина. Голямо богатство за ансамбъла са сто годишните автентични костюми.

РЕДОВНИ КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ

Годишният фестивал на оперното и балетното изкуство е най-големият оперен фестивал в България. Провежда се от преди 40 години в продължение на два месеца всяка година – от април до юни. Гостуват всички опери от страната и много оперни театри от чужбина.

На 5 октомври всяка година се чества Денят на Стара Загора.

От края на м. май до средата на юли в града се честват Празниците на липите /посветени на цъфтежа на липите; Стара Загора е известен и като град на липите/.

Пиеро е Международен фестивал на куклените театри за възрастни.

През месец юни е походът “Верея”. Езерото Загорка е домакин на състезанията по корабомоделизъм. Всяко лято в града се организират Дни на корабомоделизма.

Забележителности

Благодарение на богатата си история градът притежава много забележителности.

Тук е най-голямото праисторическо поселение в България, а именно БЕРЕКЕТСКАТА МОГИЛА. Тя е висока 17 м и има диаметър при основата си 250 м.

В Стара Загора са проучени и запазени две НЕОЛИТНИ ЖИЛИЩА от 6 хилядолетие пр. н. е., които са най-добре съхранените и с най-богат инвентар жилища от тази епоха в Европа.

АНТИЧНИЯТ ФОРУМ АВГУСТА ТРАЯНА е един от най-значимите паметници в едноименния римски град. Форумът се намирал в югозападната укрепена част на града, бил средище на социално-политическия, икономическия и културния живот на населението и бил важно място за обсъждане на общоградските проблеми. Античният комплекс включва западната порта на Августа Траяна, части от двете крепостни стени, крайградския ров, площадно пространство, постамент за императорска конна статуя, южната фасада на градските терми, амфитеатрален аудиториум с каменни седалки.

В Стара Загора има шест ЦЪРКВИ: “СВЕТО ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО”, “СВЕТИ ДИМИТЪР”, “СВЕТИ НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ”, “СВЕТА ТРОИЦА”, “СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ”, “СВЕТИ ТЕОДОР ТИРОН”.

В града функционира ЦЕНТРАЛНАТА АСТРОНОМИЧЕСКА ЛАБОРАТОРИЯ за космически изследвания към Българската академия на науките, която се намира в парк Аязмото, и НАРОДНАТА АСТРОНОМИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ “ЮРИЙ ГАГАРИН”.

Стара Загора е известна с красивите си паркове, които в последните години са почти изцяло обновени. Броят им е 12 – “Аязмото”, “5 октомври”, “Александър Стамболийски”, “Тракия”, “Бранители на Стара Загора”, “Йордан Капсамунов”, “Стационна градина”, “Езеро Загорка”, “Подполковник Калитин”, “Бедечка”, “Баня Пиперка”, “Зелен клин”.

АЯЗМОТО се разпростира на значителна площ. Превърнат е в лесопарк от митрополит Методий Кусев. Пред входа на парка се издига меден барелеф на Старозагорския владика, а до върха край малък храм, застроен на мястото на древно езическо светилище, е мраморната му гробница. В парка се намират Старозагорската зоологическа градина – най-голямата по площ в България, и Ботаническата градина с редки дървесни видове.

Околности

На 8 км северозападно от града, в местността “Мечи кладенец”, са открити най-старите експлоатирани МЕДНИ РУДНИЦИ в Европа, които датират от 5 хилядолетие пр. н. е. Тук в открити галерии е добивана медна руда и са изработвани медни изделия.

В околностите се намират няколко природни забележителности – “КАЗАНЕТО” /на 2 км преди с. Казанка/, “ЗМЕЙОВА ДУПКА” /система от пещери в землището на с. Змейово/, “МИЛКИНИ СКАЛИ” /интересно скално образувание в землището на с. Колена/.

На 15 км от града са СТАРОЗАГОРСКИТЕ МИНЕРАЛНИ БАНИ – известен минерален балнеоложки курорт.

Здравеопазване

Стара Загора е един от малкото градове в страната, в които има апаратура за лечение на инфаркт – в МНОГОПРОФИЛНАТА БОЛНИЦА “ПРОФ. Д-Р СТОЯН КИРКОВИЧ” и в УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА.

Спорт

В Стара Загора има добре развита спортна база.

СТАДИОН “БЕРОЕ” се намира в северозападната част на града, в непосредствена близост до парк “Аязмото”. Построен е през 1962 г., сега е обновен и реконструиран, разполага с 8000 места. Притежава зали за спортна гимнастика, акробатика, бокс и тенис на маса.

СТАДИОН “ЛОКОМОТИВ” се намира в северната част на града.

В града има няколко тенис игрища, закрит плувен басейн, общински плувен комплекс, Градска спортна зала /разполага с 500 места/, Спортна зала Стара Загора – разполага с 2000 седящи места и с 2 баскетболни игрища, Колодрум, Конна база Стара Загора, Конна база село Змейово, игрища за бадминтон, футболно игрище в квартал “Кольо Ганчев” и др.

Имот на деня

двустаен софия младост-4
Тип на имота: двустаен
Град: София
Квартал: МЛАДОСТ 4
Площ: 50 кв. м.
Цена: 250 EUR

Уникални за последните 24 часа: 8

  • Currently 2.54/5

Оценка: 2.5/5 (24 гласа)Случаен имот

Тип на имота: тристаен

тристаен софия борово Град: София
Квартал: БОРОВО 4
Площ: 80 кв. м.
Цена: 85000 EUR