ВИП имоти

Тип на имота: двустаен

двустаен софия овча-купел-2 48871 Град: София
Квартал: ОВЧА КУПЕЛ 2
Площ: 60 кв. м.
Цена: 400 BGN
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: тристаен

тристаен софия витоша 43657 Град: София
Квартал: ВИТОША
Площ: 110 кв. м.
Цена: 155000 EUR
Посещения:

Тип на имота: къща/вила

къща-вила софия горна-баня 41071 Град: София
Квартал: ГОРНА БАНЯ
Площ: 500 кв. м.
Цена: 220000 EUR
Посещения:

Търговище

Град Търговище се намира в Североизточна България, на север от Преславската планина, в плодородната и живописна Дунавска равнина.

Градът отстои на 339 км североизточно от София, на 41 км западно от Шумен, на 25 км северозападно от Велики Преслав и на 100 км североизточно от Велико Търново. Разположен е на 170 м надморска височина.

Търговище е стратегическо кръстовище, тъй като се намира в близост до изходните пунктове на страната Варна /110 км/ и Русе /100 км/. Оттук преминава и път, който свързва Северна и Южна България /през Котел/.

Търговище е административен център на едноименните област и община.

В градът е населен от около 42 000 души в 10 квартала: Боровец, Бряг, Вароша, Въбел /Герен/, Запад 1, Запад 2, Запад 3, Изток, Калково и Малчо Малчев.

КЛИМАТ

Климатичните условия в града са характерни за умерено-континенталната климатична зона със средномесечна температура 10,7 градуса по Целзий. През зимните месеци духат студени североизточни ветрове, а лятото е сухо и горещо.

История

По данни от археологическите разкопки човешки живот по тези места е имало още през медно-каменната епоха /халколит/ - V-IV хилядолетие пр. н. е. В околностите на града са открити останки от тракийски селища /V-III в. пр. н. е./, селище от римската епоха /II-IV в. от н. е./, селище и крепост от ранно-византийската епоха /V-VI в./. Край с. Кралево е открито известното в цял свят „Кралевско съкровище” от III в. пр. н. е. Смята се, че в района на крепостта Крумово кале се е намирал античният град Мисионис. Намерени са останки от Първата и Втората българска държава. Крепостите и селищата край Търговище разкриват значимото място, което регионът е заемал в живота на Първото и Второто българско царство.

От 1573 г. в данъчния регистър на Османската империя за първи път се среща старото наименование на селището – Ески Джумая. През XVII в. то става административен център и средище на най-известния панаир в Дунавския вилает и в европейската част на Османската държава. В града се развива и активна просветна дейност. Още през XVIII в. тук е открито килийно училище, което през 1846 г. е преобразувано в светско. В него учител е големият български възрожденец Петко Р. Славейков. П това време в града са изградени християнска църква и читалище. Панаирната и занаятчийската слава на Търговище се запазват и в епохата на Възраждането. Разцъфтяват занаяти като абаджийството, мутафчийството, гайтанджийството, обущарството и др.


Търговище има своето място в националноосвободителното движение. През 1872 г. тук Ангел Кънчев създава таен революционен комитет. В града работят народните будители Сава Геренов и Сава Катрафилов. Тук е роден знаменосецът на Ботевата чета Никола Симов. По време на Руско-турската освободителна война населението на Търговище защитава града и не позволява той да бъде запален. Търговище е освободен през януари 1878 г.


След Освобождението градът поема по пътя на европеизацията и напредъка. През 1934 г. Ески Джумая е преименуван в град Търговище, а от 1959 г. той е административен център на окръга, по-късно – на областта.

Религия

Мнозинството от населението на града изповядва източно-православното християнство. В Търговище има два православни храма – „Св. Успение Богородично” и „Св. Иван Рилски”. Търговище е част от Варненска и Великопреславска епархия.

В града има и мюсюлмани, главно сунити. Изградена е джамия.


Много малко на брой са протестантите и евреите.

Икономика

Водещи отрасли на икономиката на Търговище са:
- хранително-вкусовата промишленост – производство на храни, напитки и тютюневи изделия – заема дял над 50 % в икономиката на града;
- ремонт и търговия с автомобили и битова техника;
- машиностроене – производство на електротехнически машини и оборудване, производство на акумулатори, хладилна техника, селскостопанска техника;
- шивашка промишленост;
- дърводобивна и дървообработваща промишленост;
- консервна промишленост – преработка на плодове и зеленчуци.

По-големите промишлени предприятия в града са: „Тракия грас”/Шишеджам/ - за производство на стъкло; машиностроителните и металообработващи предприятия „Енергия”, „Зора”, „Терем”, „Алгара”; в областта на хранително-вкусовата промишленост – „Търговище ботълинг къмпани”, „Винпром Търговище”, „Хлебопроизводство и сладкарство”, „Морела” /за преработка на плодове и зеленчуци/, „Левина” /за производство на консерви/, „Развитие” /за фуражи/ ; шивашкото предприятие „Божур-71”; в сферата на мебелната и дървообработващата промишленост – „Стария дъб”, „Мебел стил” и „Лито”.Търговище се развива и като важен селскостопански район. Силни позиции в неговата икономика заема земеделието – производство на зърнени, технически и фуражни култури, и животновъдството. 57,2 % от селскостопанския фонд е обработваема земя. Отглеждат се предимно пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, зеленчуци, плодове. Животновъдството е дребно, съсредоточено изцяло в частния сектор.


В града се провежда традиционен Пролетен панаир и Изложение на индустриални стоки /в средата на м. май/.

Транспорт

Търговище е естествено стратегическо кръстовище. През града преминава първокласният път София – Варна. Добре е развит железопътният транспорт, който свързва града с останалата част от страната. Железопътният транспорт е на високо техническо ниво.

От Търговище има редовни автобусни линии до Омуртаг, Шумен, Велики Преслав, както и до по-малки населени места в района.


На 13 км от града се намира базата на летище Търговище, което в момента не се използва. Въпреки че е средно голямо летище, то е в състояние да обслужва пътнически и товарни самолети от малък и среден клас. Предстои възстановяването на летище Търговище с перспектива да обслужва територията на три области – Търговище, Шумен и Разград.

Образование

В Търговище функционират 7 начални, 19 основни училища и 4 извънучилищни звена. Има няколко професионални гимназии:
- Професионална гимназия по електротехника и строителство;
- Професионална гимназия по земеделие;
- Професионална гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии „Алеко Константинов”;
- Професионална техническа гимназия „Цар Симеон Велики”;
- Професионална гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов”;
- Профилирана гимназия с изучаване на чужди езици „Митрополит Андрей”;
- Първо средно общообразователно училище „Свети Седмочисленици”;
- Второ средно общообразователно училище „Проф. Никола Маринов”.

От 2009 г. в Търговище има Сиско Академия.


В града предстои да се открие филиал на Варненския свободен университет.

Култура

В Търговище функционират два театъра – Драматичен театър със зала за 500 зрители, и Държавен куклен театър със зала от около 200 места.

Местната регионална библиотека „Петър Стъпов” разполага с модерна база, с 6 читални и съхранява близо 330 000 тома литература. Тя изпълнява и функциите на съвременен информационен център със собствена компютърна мрежа.


В града има Школа за изобразителни изкуства, в която се обучават ученици от 5 до 18-годишна възраст. Сред възпитаниците на школата има носители на големи награди от международни конкурси в Япония, Италия, Полша, Република Македония, Чехия, Германия и др.


Градът има традиции в областта на народните танци, представени от Фолклорния ансамбъл „Мизия” /с професионални танцьори и оркестър/, Музикално-танцовата школа „Рождество Христово” /с групи за деца и възрастни, начинаещи и напреднали/ и Младежкия ансамбъл към Центъра за работа с деца /в състава му влизат основно ученици/.


Музиката и танцовото изкуство в града са представени от Дамски камерен хор „Златна лира”, Духов оркестър, Ансамбъл „Демет”, Балетна формация „Търговище”, Група „Златни зари”, Хор „Родна песен”, Детска вокална група „Славейче” и др.


Ежегодно в Търговище се провеждат:

- Парад на детската песен – през април, с участието на ученици от 1-ви до 8-ми клас;
- Национален песенен конкурс „Магията на песента” – през април;
- Традиционен Търговищки пролетен панаир – през май;
- Изложба на художествените занаяти – м. май;
- Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса” – през м. май;
- Общински фестивал на народното творчество за деца – май месец;
- „Дни на големия театър в малкия град” – театрални празници с гастроли на спектакли по селекцията на БАТ за участие в театралния фестивал „Варненско лято” – през м. юни;
- Празници на женските и девическите хорове – хорови празници с международно участие, провеждат се всяка нечетна година през юни;
- Международен пленер за акварел „Никола Маринов” – провежда се всяка четна година през септември;
- Общински събор на народното творчество – м. октомври;
- Традиционна изложба на Дружеството на СБХ – Търговище – през декември.

Забележителности

Във ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ КВАРТАЛ ВАРОША се намират няколко исторически и архитектурни паметници:
- ЦЪРКВАТА „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО” – построена през 1851 г.;
- УЧИЛИЩЕТО „СВ. СВ. СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ” или както е известно СЛАВЕЙКОВОТО УЧИЛИЩЕ, защото в него е учителствал Петко Р. Славейков. Сградата е построена през 1863 г. и сега е паметник на културата от национално значение. Днес в нея се съхранява фондът на Историческия музей, който наброява 30 000 музейни единици и научна библиотека;
- ХАДЖИ АНГЕЛОВАТА КЪЩА – архитектурен паметник от 19 в. с местно значение. Сградата е построена през 1863 г. от тревненски майстори и е образец на симетрична възрожденска къща с дърворезба и модерни за времето архитектурни детайли. Сега в къщата се помещава етнографската експозиция на градския Исторически музей;
- КЪЩАТА НА ХАДЖИ РУСИ – в нея е разположена Археологическа експозиция;

Интерес представляват и домовете на прочутите жители на Търговище:

- КЪЩА-МУЗЕЙ „НИКОЛА СИМОВ-КУРОТО” – знаменосец на Ботевата чета;
- КЪЩА-МУЗЕЙ „НИКОЛА МАРИНОВ” – художник;
- КЪЩА-МУЗЕЙ „СТЕФАН КУЦАРОВ” – художник.

ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ носи името на известния български художник Никола Маринов, роден в Търговище. Разположена е на 3000 кв. м площ. В нея се съхраняват 2 633 живописни платна, графики и скулптури. Тук е най-богатата акварелна колекция от творби на български и световни автори. В галерията могат да се видят и най-добрите акварели на проф. Никола Маринов.

Околности

На 7 км от Търговище, по пътя за Омуртаг, на площ от 150 дка са разположени останките от крепостта „КРУМОВО КАЛЕ”. Строена е по времето на Юстиниан I в края на V в., като част от отбранителната система на Византия. Разрушена е преди образуването на българската държава. В края на IX в. върху развалините възниква българско селище, а през XII – XIV в. крепостта отново е част от отбранителна система – този път на столицата Търново. Според най-новите проучвания има голяма вероятност крепостта да е известният град Мисионис.

Край с. Драгановец се намира атрактивен археологически комплекс, състоящ се от ТРАКИЙСКО СВЕТИЛИЩЕ, посветено на Херос и бог Аполон, и ВИЗАНТИЙСКА ПЕТКОРАБНА БАЗИЛИКА. Археологическият комплекс е паметник на културата от местно значение. През XII в. върху руините на тракийското светилище израства късносредновековно българско селище, което е свързано със средновековната българска крепост „Марната”.


В района на Търговище има повече от 30 ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, най-интересни от които са:

- водопадът в местността БОАЗА;
- скалният феномен КОНЯ;
- ДЕРВЕНТСКАТА ПЕЩЕРА;
- езерото „БОРОВО ОКО”;
- защитените местности ИГЛИКИНА ПОЛЯНА /с огромни плантации от жълта иглика/, „ПЕТКА БАЛКАН” /с вековни гори/, „УРУМОВО ЛАЛЕ”, ИДИРИЗОВА КОРИЯ, „ПАРКА”.

Тук, върху площ от близо 300 хектара, се намира един от ловно-туристическите райони в България. Среща се рядък и търсен за отстрел дивеч.

Спорт

Традиционно силни спортове за Търговище са футболът, автомобилизмът, борбата, тенисът на маса, спортната стрелба и художествената гимнастика.

Футболните отбори на града са „Светкавица” и „Боровец”. Има и спортен клуб по спортна стрелба „Светкавица”, карате-клуб „Тангра”, клуб по спортни танци „Киара”, Бокс и кик бокс клуб „Светкавица”, Клуб по карате „Ояма”, Клуб по спортно ориентиране „Вариант 5”, Клуб по художествена гимнастика „Алегро”.


Спортният клуб по спортна стрелба „Светкавица” е подготвил над 10 национални състезатели, от които двама европейски шампиони. Неговите възпитаници са получили над 200 медала от състезания за всички възрасти.


Търговище разполага с два открити плувни басейна в местностите „Парка” и „Борово око”. В града има три спортни комплекса – Работнически спортен комплекс /изграден на терен от 59 000 кв. м/, Комплекс „Неделчо Камов” и Комплекс учебно-тренировъчен център. Стадионът „Димитър Бурков” разполага с футболно игрище, лекоатлетическа писта и плувен басейн, а Мото стадионът – със зала по стрелба с бойно оръжие и с мото писта. В спортната зала „Дечко Стефанов” са разположени зала по баскетбол, волейбол и хандбал и зала по шахмат.

Туризъм

Природните дадености и местонахождението на град Търговище, съчетани с историческото наследство, са предпоставка за богата и разнообразна туристическа дейност.

Съществено предимство е близостта на града до старите български столици Велики Преслав, Плиска и Велико Търново.


Търговище е уникално със своята природа. Красиви горски масиви обграждат всички исторически места и туристически хижи. Красивата природа благоприятства развитието на туризма в района.


В местността Боаза извира минерална вода с доказани лечебни качества. В близост до минералните извори е изграден санаториално-туристически комплекс, който предлага отлични условия за отдих и туризъм.


В района на Търговище има условия за развитие на всички форми на туризма – културен, исторически, екологичен, балнеолечебен, риболовен, ловен, селски, детски, конгресен, бизнес туризъм.


В града функционира туристическото дружество „Никола Симов”, което е създадено на 30 ноември 1903 г.

Имот на деня

промишлена-земя габрово болта
Тип на имота: промишлена земя
Град: Габрово
Квартал: БОЛТА
Площ: 2000 кв. м.
Цена: 28000 EUR

Уникални за последните 24 часа: 14

  • Currently 2.33/5

Оценка: 2.3/5 (24 гласа)Случаен имот

Тип на имота: тристаен

тристаен софия младост-1 Град: София
Квартал: МЛАДОСТ 1 4
Площ: 85 кв. м.
Цена: 65000 EUR